Rapporten "Svenskarna och Trygghet 2018" har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure, och visar bland annat att det fortsatt råder markant skillnad mellan hur män och kvinnor upplever otrygghet. Kvinnor känner sig i allmänhet mindre trygga än männen; 69 procent av jämfört med 74 procent. Det är särskilt unga kvinnor, 18-29 år, som känner otrygghet i samhället och i hemmet.
– Det finns flera faktorer som skapar en känsla av både otrygghet och maktlöshet hos framförallt yngre kvinnori samhället. Kvinnor ges ofta trygghetfrämjande råd som nästan alltid handlar om att inte göra saker, exempelvis att inte gå ute ensam på kvällen eller låta bli att följa med främlingar. Män förväntas istället att aktivt agera och söka upp åtgärder för sin otrygghet, säger Kristina Wicksell, jämlikhetsexpert på Make Equal.
Något som däremot är glädjande från rapporten, särskilt för Gotlands del, är att gotländska kvinnor känner sig mest trygga i hela Sverige. 82 procent av kvinnorna som svarat på undersökningen har uppgett att de känner sig trygga, och med det delar man förstaplatsen med Värmland.