Knappt har vi hunnit innanför grinden i det gotlĂ€ndska Ă€nget förrĂ€n hunden Conti hittat den första tryffeln, nĂ„gon decimeter under jordytan. Carina Ahlqvist i Rute var en av de första som började leta och odla tryffel pĂ„ Gotland. Tryffeln har funnits pĂ„ Ăland och Gotland i cirka 2â000 Ă„r, men det var först pĂ„ slutet av 1970-talet som den upptĂ€cktes pĂ„ Gotland och det dröjde ytterligare cirka 20 Ă„r innan det stod klart att den gotlĂ€ndska tryffeln Ă€r en eftertraktad delikatess.
ââVi Ă€r nog ett 20-tal pĂ„ Gotland som hĂ„ller pĂ„ med det hĂ€r och det finns ganska mĂ„nga som odlar sjĂ€lva, allt frĂ„n nĂ„got tiotal plantor till ett par hektar, sĂ€ger Carina Ahlqvist.
Hon Àr lamm- och skogsbonde i Rute, men jobbar Àven som tryffelplockare och tryffelguide för Risungs gÄrd i Rute. Till sin hjÀlp har hon hundarna av den italienska rasen lagotto romagnolo.
Det Àr hanhunden Conti som fÄr vara med och jobba idag. Han Àr gammal i gamet och har trÀnats till tryffelhund sedan han var liten valp.
ââHan hittade sin första tryffel nĂ€r han var tre mĂ„nader, men det var nog mer tur Ă€n skicklighet. De Ă€lskar att grĂ€va, hittar de ingen tryffel sĂ„ grĂ€ver de gĂ€rna efter möss eller kaniner.
Det gÀller att vara snabb nÀr Conti drar ivÀg. Tryffelhundarna Àlskar de svarta, hÄrda svamparna och Àr man inte snabb sÄ hamnar de strax i hundmagen. Carina har tvÄ platspÄsar med sig, bÄda lika viktiga. Den ena för tryffelfynden, den andra fylld med godis. En godis för varje hittad tryffel.
Ăr det bara lagotto som kan jaga tryffel?
ââAlla sökhundar kan lĂ€ras upp. I Frankrike jagar man ofta med labrador.
Den torra sommaren har gjort att det hittills varit ett dÄligt tryffelÄr, men sÀsongen har just börjat och brukar strÀcka sig in i halva december, beroende pÄ vÀdret.
ââTryffeln behöver 50 millimeter vatten per mĂ„nad, kalkrik mark och ek eller hassel för att trivas. Den lever i symbios med trĂ€den, sĂ€ger Carina Ahlqvist.
Det finns 65 tryffelarter i Sverige, men den Ă€tbara tryffeln trivs bara pĂ„ Ăland och Gotland. Det Ă€r samma tryffelsort som vĂ€xer vild i exempelvis Frankrike, sĂ„ kallad Borgogne-tryffel.
Carina Ahlqvist berÀttar att det brukar ta cirka tio Är innan man kan skörda den första tryffeln efter plantering. NÀr tryffelodling startade pÄ Gotland importerades trÀdplantor som ympats med tryffelmycel frÄn Frankrike, men numer kan man köpa svenskodlade plantor. PÄ Gotland Àr det frÀmst ek och hassel som planteras, men Àven bok och lind Àr bra vÀrdtrÀd för tryffel.
ââFörst var det mest ek som planterades, men de vĂ€xer vĂ€ldigt sakta sĂ„ nu har man mer gĂ„tt över till hassel.
Trots att förutsÀttningarna varit dÄliga i Är sÄ hittar vi en hel del mogen tryffel den hÀr dagen i början av oktober. Conti skyndar mellan fyndplatserna och matte Carina skyndar efter.
ââMan mĂ„ste ha hund för att veta om tryffeln Ă€r mogen eller inte. NĂ€r man plockat upp en omogen tryffel sĂ„ Ă€r den förstörd, den mĂ„ste ha kontakt med trĂ€dets rötter för att mogna.
Tryffeln utvecklar den speciella doften först nĂ€r den Ă€r mogen, men ibland Ă€r den inte tillrĂ€ckligt mogen för att duga till exempelvis restauranger. Ăven den halvmogna tryffeln gĂ„r att Ă€ta, den smakar bara inte lika mycket.
ââDen hĂ€r Ă€r bra, mörk och marmorerad, sĂ€ger Carina efter att hon delat en nyskördad tryffel.
Det Ă€r inte bara mĂ€nniskor och hundar som gillar tryffel. Ăven makskar, grĂ„suggor, ekorrar, möss, rĂ„djur och lamm konkurrerar om svampen.
Du har ju lammen gÄende hÀr?
ââJa, men det gör inte sĂ„ mycket om de Ă€ter upp en del. Tryffeln gĂ„r igenom lammen och sprids med trĂ€cken sĂ„ att den kan föröka sig. Men avelsbaggarna var jag tvungen att ta hĂ€rifrĂ„n, de tyckte alldeles för mycket om tryffeln.
Efter mindre Àn en halvtimme Àr pÄsen halvfylld och det Àr dags för tvÀttning.
ââDet hĂ€r Ă€r det trĂ„kigaste momentet med tryffelplockning, sĂ€ger Carina Ahlqvist med hĂ€nderna i diskhon hemma i köket pĂ„ gĂ„rden i Rute.
Tryffeln skrubbas noga med borste och kallt vatten. Det Àr viktigt att all jord försvinner och det Àr svÄrt att se nÀr den Àr ren eftersom skalet Àr lika brunsvart som jorden. Sedan Àr det dags att skÀra bort allt som Àr dÄligt.
ââUngefĂ€r hĂ€lften gĂ„r bort i rensningen, men vi sparar allt och efter sĂ€songen slĂ€nger vi ut det i markerna för att den ska sprida sig. I Frankrike sparar man till och med diskvattnet, men riktigt sĂ„ lĂ„ngt har inte vi kommit.
AnvÀnder du sjÀlv tryffel i maten?
ââDet blir en hel del i början av sĂ€songen, men senare pĂ„ hösten gĂ„r det mesta till försĂ€ljning.
Har du nÄgon favoritrÀtt?
ââJag har en hollandaisesĂ„s med tryffel som jag lagar till lax och kokt potatis. Om laxen Ă€r gjord pĂ„ saltbĂ€dd eller inkokt spelar ingen roll.
Blicken glöder nÀr Carina Ahlqvist pratar om olika sÀtt att anvÀnda tryffeln: i fÀrskost, Àggröra eller pÄ en enkel pastarÀtt.
ââTryffeln Ă€r en krydda och vill ha vĂ€rme och fett för att komma till sin rĂ€tt. Men vĂ€rmen fĂ„r inte gĂ„ över 70 grader, sĂ„ om du ska göra en sĂ„s gör du den klar och lĂ„ter den svalna lite innan du river ner tryffeln och rör om. NĂ€r du sedan lyfter pĂ„ locket slĂ„r tryffeldoften emot dig.
Carina tipsar: AnvÀnd tryffeln flera gÄngerTryffeln kostar cirka fem kronor per gram och cirka 20 gram Àr lagom till en matrÀtt för fyra personer. För att utnyttja tryffeln maximalt kan man med fördel anvÀnda den flera gÄnger.
LÀgg den fÀrska tryffeln i en tÀt burk med ris över natten eller nÄgot dygn. Riset tar Ät sig tryffelsmaken och kan anvÀndas till exempelvis en risotto.
AnvÀnd sedan amma tryffel till en Àggröra. Ta fÀrska Àgg, med skal, och lÀgg i en tÀt behÄllare tillsammans med tryffeln. Efter nÄgra dagar har Àggen tagit Ät sig tryffelsmaken. Gör Àggröran som vanligt.
Tryffeln kan sedan anvÀndas till ytterligare en mÄltid, exempelvis rivas över en pastarÀtt eller i en sÄs.