När Olof Thomsson släpper sina lagottohundar Bruno och Marre i ekplanteringen bakom huset vid Sande tar det inte lång stund förrän de nosat upp första tryffeln. Olof måste snabbt vara på plats och ta hand om svamparna, annars äter hundarna upp dem.
– De har snöat in på en sak, och de älskar tryffel, säger han.
Efter en stund har hundarna spårat upp flera tryfflar. Olof Thomsson är lite överraskad över att det gått så bra.
– Prognosen var att få tryffel efter 5-15 år. Jag hoppades på fem och har varit ute och letat i flera år. Hundarna hittade första tryffeln förra hösten. Den var stor som en tennisboll, berättar Olof.
Länge trodde experterna att det inte fanns någon tryffel i Sverige. Med hjälp av franska tryffelhundar kunde Christina Wedén i slutet av 1990-talet bevisa motsatsen. Särskilt gott om tryffel fanns det på Gotland, eftersom svampen trivs i kalkrika jordar.
En del av det projekt som startade var att plantera danska ekplantor som ympats med gotländskt tryffelmycel.
– Jag köpte 550 plantor som jag satt på ett hektar. De står lite för tätt, men tryffeln gillar när det är skuggigt. Och det är ju inte eken jag odlar, säger Olof Thomsson.
I väntan på att tryffeln bakom huset skulle bli klar har Olof Thomsson och Bruno och Marre åkt runt på mellersta Gotland och letat efter vild tryffel.
– Jag tippar att 99,5 procent av all gotländsk tryffel som säljs ännu är vild. Jag har avtal med ett 40-tal fastighetsägare om att få leta på deras marker, allt från Bäl i norr till Havdhem i söder, berättar han.
Förutom att sälja sin egen tryffel köper Olof Thomsson in av andra som är ute och letar. I år har han startat Östergarn Tryffel AB och han är även en av de drivande krafterna i den ekonomiska föreningen Tryffel of Sweden.
– Jag tror att det plockas minst ett ton tryffel på Gotland per år, och än så länge är efterfrågan större än tillgången, säger han.
Olof Thomsson hoppas att hans tryffelodling med tiden kan ge 20 kilo per år, kanske 50 kilo om han lägger ner mer arbete med bland annat bevattning.
I butik kan tryffel kosta upp emot 10 000 kronor kilot, men den som plockar får räkna med omkring 3 000 kronor per kilo.
– Jag investerade över 100 000 kronor när jag satte ekplantorna och sedan har jag lagt ner 15 års arbete med odlingen. Det blir nog svårt att räkna hem allt nedlagt arbete ekonomiskt, säger Olof Thomsson.