– Alla våra EU-bad har utmärkt vatten, säger miljöskyddsinspektören Mattias Andersson.
På Gotland finns 13 EU-bad, vilket innebär att man räknar med att i snitt 200 personer badar vid platsen dagligen under sommaren. EU-baden på ön är Kallbadhuset och Snäckviken i Visby, Sudersand och Norsta Aurar på Fårö, Slite, Åminne, Sandviken i Östergarn, Ljugarn, Herta i När, Björkhaga i Sanda, Tofta, Brissund, Ihreviken i Hangvar och Blå Lagunen.
– För att uppnå klassificeringen ”utmärkt” ska badvattnets kvalité ha varit tjänligt i minst tre år, säger Mattias Andersson.
Tjänligt vatten innebär att det är fritt fram att bada. Vid för höga halter av intestinala enterokocker och E-coli, som är två olika typer av tarmbakterier som finns hos djur och människor, klassificeras vattnet som otjänligt. Vid för höga halter av bakterierna kan man bli magsjuk ifall man får en kallsup och sväljer vattnet. Vatten samlas in för analys, för att se hur mycket tarmbakterier som finns i vattnet. Urin räknas inte in i provet.
Orsaken till att vattnet blir otjänligt är svårt att säga, men vädret kan påverka.
– Kraftigt regn har varit orsaken tidigare år, då regnvatten drar med sig bakterier. Vid ett otjänligt prov åker vi ut nästan direkt för att se om det beror på regn eller om det är en annan förorening, säger Mattias Andersson.
Förra året fick de in ett otjänligt prov.
– Det är inte vanligt att det händer, säger Mattias Andersson.
I fjol åkte de ut två dagar senare och det nya provet visade att vattnet var tjänligt.
Regionen har tidigare haft 24 stränder under uppsikt, men utökar då nya platser blir populära. Det är EU-badens stränder som de har en skyldighet att ta prover på. Träkumlagropen, som inte är ett EU-bad, är en av de nya platserna som testas och det är här Mattias Andersson befinner sig för att samla in vatten när GA träffar honom.
– Här är det mer en service till allmänheten, säger han.
Vad kan man göra eller tänka på som badare?
– Det finns inget man kan göra. Här finns det ju till exempel inga duschar så man kan ju inte göra sig ren. Men på platser med begränsade vattenmängder som här, där det inte finns något tillflöde, finns det större risk att det blir mycket bakterier, så man kan ju tänka på att inte bada direkt efter spöregn, säger han.
– Men vattnet är ju bara dåligt ifall man sväljer det, lägger han till.