Enligt Skogsstyrelsen finns mellan 10 000 och 15 000 rådjur på Gotland. Monika Svennedottir bor i Slite och jobbar i hemtjänsten. Sedan hon tyckt sig märka hur stammen ökat började hon för knappt ett år sedan att räkna varje rådjur hon såg på eller omedelbart invid vägen.
– Det är en vecka kvar innan det har gått ett år, men hittills har jag sett 163 rådjur. De som stått längre in från vägen har jag inte räknat och jag brukar tänka att det är 163 gånger jag har undvikit att krocka, säger hon.
Förra året inträffade rekordmånga viltolyckor på ön. 681 registrerades hos Nationella viltolycksrådet, vilket ger ett snitt på nästan två olyckor om dagen. Monika Svennedottir är säker på att rådjursräknandet har räddat henne från olyckor.
– Jag pejlar av vägen och vägkanten utan att jag tänker på det, säger hon.
Sedan 2006 har totalt 13 personer skadats i rådjursolyckor på Gotland. För tre år sedan fick Monika Svennedottir möte, just när ett rådjur sprang över vägen med sitt kid framför hennes bil.
– Jag krockade med det lilla rådjuret som sprang efter sin mamma. Det dog, men jag är glad att jag inte krockade med det stora råddjuret. Då hade skadorna blivit värre, säger hon.
I sitt jobb i hemtjänsten kör Monika Svennedottir mycket bil, främst dag- och kvällstid. I sin statistik kan hon inte se att rådjur på väg är vanligare någon särskild tid på dygnet.
– Jag har sett mycket rådjur från Lummelunda till Fårösund, där vårt distrikt går. Två gånger har jag sett dem komma i flock – en gång kom fem i Boge och en annan gång kom sju över vägen i Stenkyrka, säger hon.
På vägen mellan Lärbro och Hangvar var hon ytterst nära att krocka med en hjort, ett djur som hon även sett på vägen mellan Ihre och Stenkyrka. Monika Svennedottir tycker själv att 163 rådjur på ett år är alldeles för många.
– De är en trafikfara och jag tror att det blir svårt att få ner antalet, säger hon.
Hennes råd till andra gotländska bilister är att själva börja räkna dem.
– Då blir du mer uppmärksam på vad som händer.
Rådjuren har blivit så många på ön att Anna Rönnle, verksamhetsansvarig NTF på Gotland, uppmanar bilister till stor försiktighet och att titta långt fram och brett i körbanan.
– Om det dyker upp något, knip åt med bromsen. Men håll ratten rakt fram! Väjer du kan du hamna i diket eller mot ett träd – då pratar vi inte plåtskador utan kanske dödsolyckor, säger hon.