Under de senaste tio åren har fler än 20 dovhjortar setts i ett område i Hall på norra Gotland.
– Det är i trakterna av ett gammalt hjorthägn, säger Hans Olsson, ordförande för Jägareförbundet Gotland.
Han har inte sett dem själv, och vet inte hur många de är.
– De förökar sig långsamt. Dovhjortar är speciella och får oftast bara en kalv om året, säger han.
Dovhjortar är betydligt större än rådjur och orsakar på fastlandet stora problem, inte bara i trafiken utan också för jordbruket. Till skillnad från rådjur har dovhjort en större benägenhet att hålla ihop i flockar.
Att hålla hjortar i fångenskap kräver länsstyrelsens tillstånd, något som enligt länsstyrelsens naturvårdsenhet också fanns för ett hägn i Hall fram till år 2005. Men i dagsläget tar ingen ansvar för de förrymda hjortarna, som tycks sprida sig på norra ön.
Förra veckan såg Mats Engqvist tre dovhjortar ungefär en och en halv kilometer ifrån den plats där den stora flocken tidigare har setts.
– Om det var tre djur som brutit sig ur flocken för att starta en ny vet jag inte, säger han och berättar att dovhjort finns i fler socknar.
I fjol höstas kom Mats Engqvist körande på vägen mellan Othem och Slite, när han i anslutning till en hage med betande hästar såg en dovhjort.
– Det var en stor kraftig bock strax innan Othem bygdegård. Den tog ett skutt över staketet och ut över vägen, säger Mats Engqvist.
Redan för två år sedan slog Jägareförbundets dåvarande ordförande Johan Thomsson larm och ville att länsstyrelsen skulle agera – innan dovhjortarna hinner sprida sig. 2015 skedde en trafikolycka på Gotland mellan en bilist och en dovhjort.
Hans Olsson menar att det är upp till länsstyrelsen, markägaren och jakträttsinnehavaren att besluta om djuren ska skjutas eller inte.
– Får de en kalv om året blir stammen större om man inte skjuter av efter hand. Jag tycker inte att vi behöver fler hjortvilt på Gotland – det räcker bra med rådjuren, säger han.
Länsstyrelsen har känt till att det funnits dovhjortar i vilt tillstånd i flera år.
– Diskussionen om att ta bort de här djuren har inte varit uppe i viltförvaltningsdelegationen, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Hon konstaterar att hjortarna i dag räknas som annat jaktbart vilt och välkomnar en debatt om Gotland ska ha en frilevande dovhjortsstam eller inte.
– Det är bra att det påpekas, det är en fråga vi bör ta upp i viltförvaltningsdelegationen, säger Anna-Lena Fritz.