Den första februari 2018 skärptes reglerna i och med en ny lag som innebär förbud mot att sms:a, surfa eller prata i mobil utan handsfree vid ratten.
En liknande lag infördes redan 2013, men då krävdes att mobilanvändandet inverkade menligt på körningen för att vederbörande skulle kunna rapporteras av polis.
Så här sade infrastrukturminister Tomas Eneroth i samband med lagskärpningen:
– En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar.
Redan samma vecka som lagen infördes började fordonsförare rapporteras för att ha använt mobilen samtidigt som de körde, eller som rubriceringen lyder: brott mot trafikförordningen.
Och under de tre första månaderna har det nationellt väckts åtal i 356 fall, enligt uppgift från Åklagarmyndigheten.
105 av dem i februari, 137 i mars och 114 i april.
På Gotland har rapporteringen av lagöverträdelser varit sparsam, enligt polisens statistiker finns endast ett ärende rapporterat vilket dock ännu inte redovisats.
Jill Gahne är yttre befäl på Gotland. Hon säger att man för närvarande inte planerar någon särskilt satsning för att mobillagen efterföljs.
– Däremot tittar vi på det i samband med till exempel riktade bälteskontroller, säger hon.
Efter de inledande månaderna är dock hennes uppfattning att förbudet inte efterlevs särskilt väl:
– Som privatperson ser jag frekvent mobilanvändande vid ratten trots det nya förbudet.
Fredrik Persson, chef för lokalpolisområde Gotland, är inne på samma linje. Även om det på sätt och vis är enklare att rapportera då det räcker med att se att någon använder telefonen, har det samtidigt blivit svårare:
– Vi är ganska aktiva på vägarna, men jag tror folk är uppmärksamma och lägger ner telefonen när de ser oss, säger han.
Just därför är riktade insatser mot mobilöverträdelser inte aktuella. Polisen arbetar istället brett med kontroll av hastighet, nykterhet, körkort och liknande.
Domstolsverket meddelar att de ännu inte har tillräcklig detaljnivå på statistiken för att se hur många som dömts för mobilförseelser.
Bötesbeloppet för den som fälls för att ha använt mobiltelefonen vid ratten är 1500 kronor.