"Gotlänningar kör gärna slut på däcken"

Blixthalka. Ett fenomen som när bilister har för bråttom orsakar mängder med olyckor. Bra däck och anpassad hastighet, är Anna Rönnles råd när hon testar GA:s reporter bakom ratten.

GA. Början på den här vintern blev olycksdrabbad med många bilar i diket efter halka.

GA. Början på den här vintern blev olycksdrabbad med många bilar i diket efter halka.

Foto: Henrik Radhe

Trafik2018-02-03 05:15

Temperaturer som snabbt faller från flera plusgrader skapar plötslig isbeläggning. På söndag väntas minusgrader igen, men den första halkan är alltid värst. I november skedde 16 trafikolyckor – en olycka varannan dag. De flesta var singelolyckor på landet. Förare har väjt för rådjur, eller tappat kontrollen i samband med halka främst tidiga morgnar och kvällar.

– Varje gång en bil går av vägen "på grund av halkan" är det ett missbedömande, säger Anna Rönnle, verksamhetsansvarig för NTF på Gotland.

Varje år skadas flera hundra gotlänningar i trafiken, hala vägar i för hög hastighet är orsaken bakom många olyckor. Men Anna Rönnle menar att många av öns bilister kör på alldeles för slitna däck, något som gör bilen livsfarlig när halkan slår till.

– Gotlänningar kör gärna slut på däcken, för att vara ekonomiska. Men det handlar om liv och död, säger hon.

Sommardäck är tillåtna ned till ett mönsterdjup av 1,6 millimeter, vinterdäck ner till 3 millimeter. Men det är alldeles för dåligt, menar Anna Rönnle.

– Om det ligger 3 millimeter vatten på vägen kör du på bara 16 procent av dina däck, säger hon, och låter GA:s reporter uppleva en chockerande stund i fel hastighet.

På halkbana simulerar den gotländska uppfinningen Skidcar isbeläggning, slitna däck eller fyrhjulsdrift. I vad jag tror är god tid innan en stoppskylt saktar jag ner och bromsar. Det jag inte vet är att däcken bak är kraftigt slitna. Plötsligt släpper allting. Bilens ABS-bromsar hugger, men ingenting hjälper. Panikkänslan är inte långt borta. Med sidan före glider bilen ohjälpligt ut på den korsande huvudleden.

– Du skulle ha bromsat mycket tidigare, i god tid innan stopplikten. Då hade du känt om det var halt, säger Anna Rönnle.

Slitna däck i för hög hastighet kunde ha kostat livet. Nu var allt bara en övning.

– Jag lättar hellre på gasen en gång för mycket, säger Anna Rönnle.

Hon visar en bil vars front är totaldemolerad efter att ha kollideraht med ett träd.

– Den hade dåliga däck bak, knappt lagliga, och vi tror att föraren väjde för ett rådjur, säger hon.

Under de månader som återstår med gotländskt vinterväglag har Anna Rönnle en önskan om att alla bilister anpassar sin hastighet. Hon menar att fler behöver lära sig att ta det lugnt, för att komma hem tryggt och säkert.

– Kliv upp en kvart tidigare på morgonen och ta det lugnt till jobbet. Tiden har blivit så otroligt pressad. Vi kan inte vänta fem minuter, istället omkommer man i en olycka, säger hon.

Annas Rönnles tips i halkan

Se till att du har bra mönsterdjup, oavsett om du har dubbade eller dubbfria vinterdäck.

Kolla regelbundet att lufttrycket är rätt i däcken.

Ta god tid på dig när du ska iväg.

Anpassa hastigheten efter rådande omständigheter.

Håll avstånd, du har rätt att bromsa utan att bli påkörd bakifrån.

Fyrhjulsdrivna bilar kräver en annan körteknik och kan annars inge falsk trygghet.

Kör med fantasi och förutse att det är farligt överallt.

Utgå från att andra trafikanter gör fel. Då klarar du dig långt.

Var en medtrafikant – inte en mottrafikant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om