Den gotländska trafiken fortsätter att vara olycksdrabbad. Fram till oktober hade fler än 100 personer skadats och två personer omkommit. November blev en svart månad med en trafikolycka varannan dag. Ytterligare en person omkom och 13 skadades allvarligt eller lindrigt.
Enligt färsk statistik från Transportstyrelsen har 122 personer hittills i år skadats allvarligt eller lindrigt i den gotländska trafiken, vid olyckor där polis varit på plats.
Men antalet kan vara betydligt större än så – alla olyckor syns inte i statistiken.
– Vi har ett gigantiskt mörkertal med gående som halkar och cyklister som ramlar omkull, säger Anna Rönnle, verksamhetsansvarig för NTF på Gotland.
Hon menar att klimatet mellan bilisterna har blivit tuffare, med ett egoistiskt tänkande och sämre hänsyn till medtrafikanterna.
– Jag blir nästan mörkrädd, attityden har blivit så hård. Folk är så fokuserade på att komma fram och pushar varandra, säger Anna Rönnle.
En tydlig topp för antalet skadade syns i juni och framför allt juli. Men vintermånaderna är extra farliga för öns trafikanter. Halka i kombination med för hög hastighet ligger bakom många olyckor.
– Det beror aldrig på halkan, då hålls för hög hastighet på det vägunderlag som råder, säger Anna Rönnle.
Hon varnar särskilt för den ökande mängd fyrhjulsdrivna bilar som hon menar kan lura bilister att känna sig trygga.
– Det finns en övertro på bilarnas teknik.
Flera trafikanter har skadats kvällstid i stadsmiljö och mörker. Anna Rönnle vill se en lag med krav på reflexer för gångtrafikanter. Hon varnar för övergångsställen, som hon menar inger en falsk trygghet. I torsdags kväll blev en äldre kvinna påkörd på ett övergångsställe i Visby och samma kväll kallades räddningstjänst och ambulans till en annan olycka, där två bilar kolliderat i en rondell. I båda fallen fördes, enligt polisen, skadade med ambulans till lasarettet.
– Alla säger att det gick så fort, och de flesta blir väldigt ödmjuka efteråt, säger Anna Rönnle, som möter trafikens offer i sitt jobb.
Hennes önskan för den som måste ut i den väntande jultrafiken är att planera och att vara ute i god tid.
– Sätt på lite julmusik, ta god tid på dig och njut av resan, säger Anna Rönnle.