I går levererade sju traktorer och lastbilar 131 ton spannmål – samma dag i fjol var volymen 1 384 ton.
– I fjol gick 17 båtar under skörd med spannmål och oljeväxter. I år har vi skickat en, säger driftchefen Mikael Jakobsson.
Sommarens extrema torka märks just nu hos Lantmännen Produktion i Klintehamn. Ingen av de 14 anställda är varslad, däremot har antalet säsongsanställda minskats. Dessutom drabbas åkerier och stuveribolag, även Region Gotland av minskade hamnavgifter.
Ett normalår tar anläggningen i Klintehamn emot 85 000 ton spannmål. Av dem behåller man 25 000 ton. Resten, 60 000 ton, lastas på kajen till fraktfartyg för vidare transport till Norrköping. Dit har inte ett enda gotländskt sädeskorn kunnat skickas i år. Hela överskottet saknas. För lantbrukarna som lämnar spannmål till Klintehamn innebär det en smäll på 126 miljoner kronor. Pengar som de skulle ha fått utbetalt nu under hösten.
– De har haft alla kostnader som de brukar men intäkterna kommer inte ens att bli hälften. För många kommer pengarna att ta slut, säger Mikael Jakobsson.
Han försöker hinna med att prata med så många som möjligt av växtodlarna, och det är dystra miner han möter.
– Många är uppgivna och har svårt att greppa konsekvenserna. De är förtvivlade och vet inte hur de ska reda ut det här. De är oroliga för sin verksamhet, säger Mikael Jakobsson.
Enligt en rapport från LRF drabbas hela det gotländska samhället av torkans konsekvenser.
– De 126 miljonerna är inte pengar som lantbrukarna hade stoppat hemma i byrålådan. De hade spenderat dem och det är 126 miljoner som nu fattas det gotländska näringslivet, säger Mikael Jakobsson.
Som GA skrev i tisdags skickar Region Gotland, tillsammans med länsstyrelsen och LRF, senare den här veckan brev till regeringen med begäran om akut ekonomisk hjälp. Men Mikael Jakobsson menar att effekterna av årets torka kommer att märkas framåt, i form av brist på utsäde och att försöka hitta ersättningsfoder till dyra priser på världsmarknaden. Med mer än halva den gotländska skörden borta finns bara ett ord – missväxt.
– Hade det varit för 150 år sedan hade ett gäng gotlänningar svält ihjäl i vinter, säger Mikael Jakobsson.