Stordalen går in Toftasatsning

Miljardären Petter Stordalen blir en del av jättesatsningen vid Tofta strand. Norrmannens intåg glädjer både entreprenörerna bakom satsningen och andra aktörer inom besöksnäringen.

Petter Stordalen anländer till invigningen av en egen krog vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm i maj för två år sedan. Nu går miljardären även in i projektet vid Tofta strand.

Petter Stordalen anländer till invigningen av en egen krog vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm i maj för två år sedan. Nu går miljardären även in i projektet vid Tofta strand.

Foto: Maja Suslin/TT

Tofta2019-11-28 07:12

På onsdagen blev det officiellt att satsningen i Tofta, signerad bland andra Patrik Rees, Johan Gate och Johnny Ruthström, fått en ny samarbetspartner.

Det är norrmannen tillika miljardären Petter Stordalen ingått partnerskap kring planerna vid stranden i Tofta. Konkret innebär det att den framtida anläggningen blir en del av Petter Stordalens hotellportfölj i kedjan Nordic hotels & resorts, där hela 34 nordiska hotell ingår, däribland Yasuragi och Clarion hotel i Visby.

– Jag älskar Gotland och jag älskar nya projekt. Jag har under en period velat utöka min verksamhet på ön och när det här projektet dök upp var det svårt att säga nej, kommenterar Petter Stordalen.

Patrik Rees gläds över tillskottet.

– Det är en väldigt stor fjäder i hatten för oss. Vårt mål är att vi ska vara den ledande destinationen i Nordeuropa. Vi måste alliera oss med de bästa på marknaden, det gör vi nu.

Även bland andra aktörer inom besöksnäringen är reaktionerna kring beslutet odelat positiva.

– Allt som ökar Gotlands aktivitet är bra för Gotland, menar Hanna Wiman, vd på Strand hotel.

Vad tror du att det betyder för er?

– Vi behöver öka antalet besökare till Gotland. Alla sätt vi kan göra det på gynnar Gotland, så jag tror att detta bara är positivt för oss.

Projektets slutnota beräknas uppgå till 800 miljoner kronor. Planerna gäller bland annat ett 150 rum stort lyxhotell, 30 strandsviter, restaurang och spa-anläggning. Arbetsnamnet är "Tofta beach hotel & spa" och tanken är att anläggningen ska hålla öppet året om.

Just faktorn "året runt-öppet" tror Gunnar Jonasson, chef för Swedavia Visby Airport, kan vara viktig för Gotland.

– Vi behöver anläggningar som är reseanledningar i sig. Ska vi ha goda kommunikationer med flyg krävs en efterfrågan året runt, vilket detta kan bidra med.

Johan Lindvall, ordförande i Gotlands förenade besöksnäring:

– Stordalen är känd för att det händer saker när han går in. Jag vet inte exakt hur samarbetet kommer att se ut, men jag har en enorm förväntan på det. Bara det att han sätter sitt namn och stämpel på projektet betyder jättemycket för Gotland.

Flera steg återstår ännu innan hotellplanerna kan bli verklighet. Inom kort väntas regionen ta beslut om först detaljplan för området och senare bygglov.

Hotellet i Tofta är enligt planerna tänkt att vara 150 rum stort. Här sett från stranden.
Hotellet i Tofta är enligt planerna tänkt att vara 150 rum stort. Här sett från stranden.
Karta: Tofta strand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!