SKISSER: 800 miljoner satsas på Tofta strand

I nästa vecka lämnas projektet för 800 miljoner kronor gällande Tofta Strand in till Region Gotland. "Vi ska bygga norra Europas bästa beachhotell", säger Patrik Rees.

Entreprenörerna Johnny Ruthström och Patrik Rees tittar på visionsskisserna som tagits fram.

Entreprenörerna Johnny Ruthström och Patrik Rees tittar på visionsskisserna som tagits fram.

Foto: David Skoog

Tofta2019-11-15 15:03

2017 förvärvade entreprenörerna Patrik Rees, Johnny Ruthström och Johan Gate hela Tofta Camping med tillhörande områden. De hade på försommaren ett möte med Toftaborna och intresset för deras stora planer var enormt.

Sedan dess har arbetet med att ta fram en ny detaljplan pågått. I nästa vecka ska planförslaget lämnas in till Region Gotland och det har tagits fram i nära samarbete med regionen och länsstyrelsen. 

Vi kan nu visa upp hur förslaget ser ut. 

I planen finns det bland annat ett lyxigt hotell med 150 rum, 30 strandsviter, restauranger och spa. Förslaget är att hotellet ska vara på fyra våningar och att spa-delen ska finnas i en intilliggande byggnad. Hotellet kommer vara totalt 10 000 kvadratmeter stort och spadelen 1 000 kvadratmeter. Hotellet går under arbetsnamnet "Tofta Beach Hotel & Spa" – och entreprenörerna vill att det ska vara öppet året runt. 

–  Om vi pratar destinationsutveckling är det här den enskilt största satsningen i Sverige om man ser utöver jättestora enskilda hotell och utvecklingen i Åre och Sälen.  När turistbranschen träffas är det Tofta man pratar om, vi har fått ett väldigt positivt gensvar. Vi ska bygga norra Europas bästa beachhotell, säger Patrik Rees. 

På taket till hotellet ska det finnas flera sviter och en restaurang.

– Det ska vara en panoramavy och det ska gå att se Västergarns utholme och hela vägen bort till Gnisvärd. Det kommer bli fantastiskt, säger Johnny Ruthström. 

Patrik Rees säger att målsättningen är att hotellet ska locka till sig besökare från hela Sverige – men även att internationella gäster ska vilja komma till Tofta: 

– Om vi ska locka internationella gäster vill de ofta ha större sviter. Då är det något som även kommer att finnas hos oss, säger han.

Mycket har redan gjorts på Tofta. Man har byggt 16 studiolägenheter och nya padelbanor. Men framåt ska även en strandrestaurang byggas, campingområdet ska göras om, 150 lägenheter ska byggas och flera hus vid stranden uppföras. 

– Hela projektet omfattar 800 miljoner kronor. Det är ett jättestort projekt för oss. Det här handlar om över 1 000 bäddar. Sedan kommer även 50 av lägenheterna vara reserverade för gotlänningar, säger Patrik Rees. 

Hur kommer det att se ut med tillgängligheten i området för de som inte bor där? 

– Det blir en större tillgång till stranden och anläggningarna än vad det är i dag. Någon restaurang kommer vara stängd på vintern, men Tofta kommer att bli något helt annat än vad det är och har varit. Vi har arbetat tajt med regionen i det här, säger Johnny Ruthström. 

De säger att den nya anläggningen kommer att byggas med ett tydligt fokus på hållbarhet. 

– När vi pratar med andra i branschen är det verkligen hållbarhet som det pratas om. Vi ska bygga en hållbar destination och i framtiden kan man kanske även ta sig hit med elflyg och elbil. Det är en fråga som är väldigt viktig för oss, säger Johnny Ruthström. 

De har de senaste åren besökt flera olika destinationer för att hämta inspiration till det nya hotellet. Sedan har de även tittat mot Palma och Marbella för att hämta inspiration. 

– Om vi får det här att fungera och det blir ett nytt Tylösand, då kommer det att vara hotellet som alla vill besöka, säger Johnny Ruthström. 

Hur ser ni på försvarets påverkansområde och vad de kan komma att säga om satsningen? 

–Vi är ganska övertygade om att det inte blir ett problem eftersom det här är en turistanläggning. Vi tror att det kommer gå att lösa, vi är inte oroliga, säger Patrik Rees. 

Deras förhoppning är att hotellet ska stå klart 2023. 

Här är hotellet sett från stranden med solstolar och  högst upp på hotellet syns sviterna.
Här är hotellet sett från stranden med solstolar och högst upp på hotellet syns sviterna.
Karta: Tofta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!