Mer av detta väntas efter ÖB:s beslut

Det har skjutits rejält på Tofta skjutfält under drygt en veckas tid. På fredagen väntas överbefälhavaren Micael Bydén meddela regeringen att Försvarsmakten vill se en expansion på Gotland.

Förbandet 18:e stridsgruppen övar fördröjande strid och granatgevär avfyras mot målområdet. Vapnet är känt som Carl Gustav utanför Sverige och har exporterats till flera andra länder, däribland USA.

Förbandet 18:e stridsgruppen övar fördröjande strid och granatgevär avfyras mot målområdet. Vapnet är känt som Carl Gustav utanför Sverige och har exporterats till flera andra länder, däribland USA.

Foto: Dennis Pettersson

Tofta2019-11-14 07:22

Under drygt en veckas tid har det hörts att Försvarsmakten skjutit rejält på Tofta skjutfält. Det är förbandet 18:e stridsgruppen som övat strid. Ljudet av granatkrevader och handburna understödsvapen är något som närboende sannolikt kan vänta sig bli en del av vardagen. På fredagen får regeringen överbefälhavarens tolkning av vad överenskommelsen i försvarsberedningen betyder för Gotland och resten av Sverige. Allt tyder på att den militära verksamheten fortsätter växa. Idag finns plats för 40 värnpliktiga, 300 ska kunna utbildas samtidigt i framtiden.

– Det blir vad jag kallar Tofta etapp 2. Utökas antalet utbildningsplatser så kommer det som byggts på Tofta skjutfält inte att räcka. Det behövs kaserner för de värnpliktiga, matsal och lokaler för utbildning, säger Mattias Ardin, regementschef vid P18.

Vid årsskiftet tar P18 över ansvaret för 18:e stridsgruppen från Skaraborgs regemente. Att förbandet utbildats i Skövde innebär att många av soldaterna är inflyttade till Gotland från andra delar av Sverige. 

– För mig har det inneburit att jag har kunnat flytta hem till Gotland, säger Erik Molin, fanjunkare och plutonchef på förbandet.

Under tisdagen övade hans pluton på att fördröja en framryckande fiende. Inne på Tofta skjutfält sköts det skarpt med både automatkarbiner, kulsprutor, granatgevär och granatkastare. Soldaterna ryckte tillbaka och sköt mot måltavlor som reste sig ur terrängen med hjälp av en mekanisk anordning. Soldaterna vid 18:e stridsgruppen använder vanligen stridsfordon, men vid den här övningen fick de strida till fots och bära all utrustning samt kollegor som pekats ut som skadade genom terrängen.

– Nu är man lite färdig, jag har burit ammunitionen till ett granatgevär på ryggen, säger soldaten Gustav Fridén.

Vid 11-tiden på tisdagen var övningsmomentet över, lunchlådor med pasta och skinksås delades ut och utrustningen plockades ihop. Under den här övningen har även vibrationer och lufttryckvågor mätts upp vid fastigheter runt fältet. 

– Det ingår i villkoren för miljötillståndet, säger Mattias Ardin.

Mätningarna ska ge svar på hur mycket de olika vapensystemen påverkar och mätningarna sker i ett antal fastigheter i närområdet, men är inte direkt kopplat till hur stort det så kallade påverkansområdets ska vara.

I dag har Försvarsmakten omkring 300 anställda på Gotland. Då räknas anställda vid Flygvapnet och Fmtis, som närmast kan beskrivas som försvarets it-avdelning, in. Från 2020 ska P18 omfatta 270 heltidsanställda. Drygt 70 soldater och 30 övriga anställda, från officerare till sjuksköterskor, ska rekryteras. Försvarsberedningen vill att Gotland ska ha en förstärkt mekaniserad bataljon. Denna ska innefatta artilleri eller granatkastare, samt luftvärn, ingenjörskompani, plus ledning och logistik. I beredningens omfattande planer ingår också en ytterligare skyttebataljon. På onsdagen meddelades också att försvarets stridsvagnar och stridsfordon kommer att uppgraderas med ny teknik. Det handlar om både elsystem och nytt och modernare stridsledningssystem i både stridsvagnar och stridsfordon. De arbetena väntas pågå under åtta år. Det besked som väntas under fredagen berör perioden i kommande försvarsbeslut, vilket gäller för åren 2021–2025. 

Plutonchefen Erik Molin är ursprungligen från Gotland och har kunnat flytta tillbaka till ön efter flera år på fastlandet. Hans grad är fanjunkare, Försvarsmaktens gradbetäckningar har ändrats i år.
Plutonchefen Erik Molin är ursprungligen från Gotland och har kunnat flytta tillbaka till ön efter flera år på fastlandet. Hans grad är fanjunkare, Försvarsmaktens gradbetäckningar har ändrats i år.
Gotlands regemente

Gotlands regemente är Sveriges yngsta och minsta förband. Regementet upprättades 1 januari 2018 och kommer under att växa med både personal och förmågor under den närmaste framtiden. P18 är det första regementet som byggs upp på det här viset i Sverige i modern tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om