WEBB-TV Så tar du vara på dina äpplen

Gotland ser ut att gå mot ett riktigt fint äppelår. Men vad ska man göra med all frukt? Varje år slängs stora mängder äpplen. Helagotland.se har tagit hjälp av experter för att ta reda på hur man kan ta till vara på frukten.

Äppelsvarven är ett smart och enkelt sätt att ta vara på sina äpplen på.

Äppelsvarven är ett smart och enkelt sätt att ta vara på sina äpplen på.

Foto: Malin Stenström

Tips2016-09-10 10:00

Videon är inte längre tillgänglig

För Halfvede musteri i Dalhem ser det ut att bli en hel del arbete i höst.

– Över lag är det ett bra äppelår på Gotland. Det finns vissa undantag, som Hangvar och Eksta där träden drabbades av frost under blomningen, men jag räknar med att ha en hel del att göra i musteriet, säger ägaren Peter Brennwald.

Årets äpplen är ganska små på grund av torkan – men smaken är det inget fel på.

– Det var ett dåligt äppelår förra året. Äpplen är en varannanårsfrukt, om det kommer jättemycket äpplen ett år, då orkar inte träden till nästa år, säger Peter Brennwald.

Under onsdagen hade de premiär hemma i musteriet i Dalhem.

– Vi har aldrig haft så mycket bokat innan säsongen satt igång. Det är första gången vi är fullbokade redan från första dagen, säger Peter Brennwald.

Men om man inte vill göra must, vad kan man göra då?

– Man kan göra äppelmos, äppelkakor, äppelchutney och äppelmarmelad. Eller om man vill ha något starkare kan man göra cider, säger Peter Brennwald.

Men det gäller att ha is i magen innan man exempelvis kör iväg till musteriet med sina äpplen.

– Många har bråttom. Så fort det kommer lite blåst tänker de att nu måste de musta. Men titta på frukten först om den är mogen. Det gör man lättast genom att skära upp en frukt och kolla om kärnorna är bruna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om