Självkritiken efter incidenten: ”Kunde ha varit snabbare”

Det dröjde till sen lunchtid innan Region Gotland gått ut med information om det misstänkta sabotaget. På sin hemsida är man nu självkritisk mot sitt hanterande. ”Kunde ha varit snabbare”, skriver regionen.

Region Gotland skriver på sin hemsida att de hade kunnat vara snabbare med att gå ut med information gällande det misstänkta sabotaget i Tingstäde.

Region Gotland skriver på sin hemsida att de hade kunnat vara snabbare med att gå ut med information gällande det misstänkta sabotaget i Tingstäde.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Tingstäde2025-03-04 15:08

På sin hemsida har Region Gotland sammanställt aktuell information om händelsen samt en ”frågor och svar”, där de bland annat svarar på vad som har hänt och hur allvarligt det kunnat bli. I en video svarar även Patrik Johansson, chef på VA-enheten, på frågor.

På frågan varför det dröjde innan någon information kom, är regionen något självkritiska:

”I efterhand ser vi att vi kunde ha varit snabbare med att berätta att vi inte hade mer bekräftad information att ge och att vi utreder händelsen. Vi behövde tid för att säkerställa att den information vi gav var korrekt och inte skapade onödig oro. Eftersom det handlar om samhällsviktig och skyddsvärd information enligt sekretesslagstiftningen (OSL 2009:400), kan vi inte ge detaljer om plats eller produktion.”, lyder svaret.

undefined
På måndagen kom det uppgifter om ett misstänkt sabotage mot en vattenpump i Tingstäde.

Region Gotland skriver att det inte finns några fler incidenter och att de förstår de gotlänningar som känt en oro över det som hänt.

”Detta är en angelägen fråga. Vi arbetar för att ge så korrekt information som möjligt, och vi måste ta oss tid att säkerställa att ingen desinformation sprids. Vi vill att allmänheten ska känna sig trygg i att den information vi ger är korrekt.”, skriver regionen.

Varför regionen inte kan ge mer detaljer om vad som har hänt skriver man beror på att de ”måste säkerställa att skyddsvärd information inte hamnar i fel händer och orsakar samhällsstörningar.

Avslutningsvis skriver de att VA-systemen ”följer riktlinjer för säkerhet och robusthet”, och att man ”arbetar med fysiskt skydd, informationsskydd och skydd för personalen.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!