De tar vara på den tid de har och hoppas på forskningen

Ett år efter kollapsen hemma på köksgolvet mår Jonathan Fältman bättre än då. Den tumör läkarna till sist hittade i hans hjärna blir han sannolikt aldrig fri ifrån, men han svarar bättre än väntat på cellgifterna.

Att lägga svåra och stora puzzel ihop är minnesträning för Jonathan Fältman och ett fint sätt att umgås på med Maja Lööw Norrby. Det gäller bara att husets två katter inte får tag i bitarna.

Att lägga svåra och stora puzzel ihop är minnesträning för Jonathan Fältman och ett fint sätt att umgås på med Maja Lööw Norrby. Det gäller bara att husets två katter inte får tag i bitarna.

Foto: Henrik Radhe

Tingstäde2023-10-25 06:37

Det blev precis den sommar som musikintresserade Jonathan Fältman och Maja Lööw Norrby hade hoppats på. 

– Det blev både Johnossi på Fårö och Albin Lee Meldau i Burgsvik. De var kanon och vi har gjort ganska mycket i sommar. Jag tänker att man får passa på, säger Jonathan Fältman och berättar att han också har orkat åka till Öland och bo i villavagn på en camping tillsammans med Maja och sin son.

undefined
Att ta vara på tiden och göra så mycket de orkar har blivit viktigt för Jonathan Fältman och Maja Lööw Norrby i Tingstäde.

I ett stort reportage berättade Helagotland vid midsommartid om Jonathans elakartade cancer i hjärnan, en tumör på drygt åtta centimeter på största stället, som missats trots flera läkarbesök på en vårdcentral. 

– Det blev stort genomslag på sociala medier, och många som hade läst kom fram till mig på stan. Någon sa: ”Jag håller tummarna för dig”, säger han med tacksamhet för allas omtankar.

Det var först sedan Jonathan ramlat ihop hemma i köket och förts med ambulans till akuten på Visby lasarett som hans cancer upptäcktes. I ett mycket sent skede. En avancerad operation kunde avlägsna så mycket som läkarna vågade av tumören. 

– Om de tar bort mer in mot hjärnan delar man i princip på hjärnhalvorna och det är för stora risker, säger han.

undefined
Att lägga svåra och stora puzzel ihop är minnesträning för Jonathan Fältman och ett fint sätt att umgås på med Maja Lööw Norrby. Det gäller bara att husets två katter inte får tag i bitarna.

Efter operationen följde 30 strålbehandlingar, och så cellgifter på det. Som första patient på Gotland fick han också prova en metod med elfältsbehandling av hjärnan, som likt en mikrovågsugn skulle värma bort cancern.

Sedan Jonathan bytt cellgifter till en ny och starkare sort i tablettform, en dag var sjätte vecka, började han må märkbart sämre. I väntrummet hos neurologen på Visby lasarett, där magnetröntgen genomförs var tredje månad, var förväntningarna i början av oktober därför inte stora om något positivt besked.

– Men röntgenbilderna visade att tumören hade dragit sig tillbaka rätt mycket. Nu var den bara en liten strimma vitt på bilderna – så medicinen funkar väldigt bra på mig, säger Jonathan Fältman och berättar att det glädjande beskedet minskar oron för den stora trötthet som han ofta känner.

undefined
Musik är och har alltid varit ett stort intresse för Jonathan Fältman. När han fyllde år fick han en svart skönhet med strängar på av Maja Lööw Norrby och hennes familj.

Vetskapen att det är en biverkning av medicinen och inte beror på tumören, menar han, är lättare att bära.

– Jag håller tummarna att kroppen håller så att de kan dundra på rejält med maxdos cellgift.

Mycket har hänt när det gäller utvecklandet av moderna och målinriktade cellgifter. Trots starka doser har Jonathan såväl hår som skäggväxt kvar.

– Det är jätteskönt, nu börjar håret bli så långt att man kan piffa till det lite, säger han och berättar att det också förmår att skyla det stora ärr som löper tvärs över hans huvud.

undefined
I sommar har Jonathan Fältman och Maja Lööw Norrby låtit sin duktiga tatuerare göra samma motiv på dem båda, ett mönster med fiskfjäll, som binder dem samman.

Planen är att trots den svåra sjukdomen orka med att resa till fastlandet, där släkten väntar med kalas.

– På höstlovet, då åker vi till Skåne. Till min födelsestad Lund och hälsar på. Min plan är att anknyta mina barn med min ganska stora släkt där, säger Jonathan Fältman och berättar att läkarna har varit försiktiga med att prata längre perspektiv och framtid.

Just hans diagnos har ytterst få överlevt.

– Chansen är minimal att bli botad, det blir man inte. Men det är en spännande tid att vara cancersjuk, för det händer mycket inom forskningen.

Genterapi, att använda kroppens egna celler för att stoppa cancerns tillväxt, och AI-teknik som med hjälp av ett vanligt blodprov kan upptäcka cancer i ett mycket tidigt skede är sådana framsteg.

– Det finns leukemi som man nu kan bota med hjälp av kroppens eget immunsystem. Det är helt fantastiskt, säger han.

undefined
Puzzel med avancerade motiv är en ypperlig form av minnesträning för hjärnan. Jonathan har flera olika att lägga.

Jonathans framsteg med hjälp av cellgifterna gör att han vill börja ta tag i sin rehab. Dit hör minnesträning med hjälp av tusen bitars pussel, mycket svåra med bitar som nästan alla föreställer liknande motiv.

– Jag hoppas ju få några pigga år till, säger han och berättar att han och Maja försöker att ta vara på den gemensamma tid de får:

– Jag önskar att jag hade tagit vara på dagarna bättre förut, och hade hunnit göra mer grejer på min Bucketlist.

Maja Lööw Norrby håller med:

– Vi hade inte väntat oss att livet skulle bli så här. Det är så lätt att tänka att man ska göra alla de där sakerna i framtiden, säger hon.

undefined
Det händer att Jonathan Fältman tar ner någon av sina sju gitarrer och spelar för Maja Lööw Norrby. Ibland blir han trött, och måste gå och lägga sig att vila.

Jonathan Fältman och Maja Lööw Norrby berättar att de förberett sig för den dag då han kanske inte orkar bo kvar i huset. Oktober och november är insamlingsmånader för cancerforskningen. En forskning som Jonathan själv är en del av.

– Mer forskning behövs, till 100 procent! Förra året när det var ”Tillsammans mot cancer” på TV4, då låg jag på strålningshotellet och tittade. Det var rätt mörkt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!