Efter misstänkta sabotaget – säkerheten ska ses över

Polisen fortsätter att utreda det misstänkta sabotaget på en vattenpump i Tingstäde som skedde i helgen. Samtidigt bekräftar regionens beredskapschef att man nu ser över säkerheten runt öns vattenanläggningar.
– En väckarklocka att vi måste vara på vår vakt.

I helgen larmades Region Gotland om ett fel i en råvattenpump vid Tingstäde träsk. På plats upptäcktes det att någon brutit strömmen till pumpen genom att bryta sig in i ett elskåp och dra ut en sladd. Polisen utreder det hela som ett misstänkt sabotage.

I helgen larmades Region Gotland om ett fel i en råvattenpump vid Tingstäde träsk. På plats upptäcktes det att någon brutit strömmen till pumpen genom att bryta sig in i ett elskåp och dra ut en sladd. Polisen utreder det hela som ett misstänkt sabotage.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Tingstäde2025-03-04 11:37

Under måndagen rapporterade Helagotland och flera andra medier om att polisen utreder ett misstänkt sabotage mot en vattenpump i Tingstäde. Enligt polisen ska ”någon öppnat ett elskåp, dragit ut en kabel och därigenom brutit strömmen till pumpen”.

När Helagotland ringer upp Patrik Johansson, enhetschef på VA-enheten på Region Gotland, på tisdagsmorgonen är han mycket förtegen kring gårdagens händelse. 

undefined
Patrik Johansson, chef på VA-enheten på Region Gotland.

Vet man hur personen tog sin in i elskåpet?

– Nej, jag har inte fått något resultat från polisrapporten än. Jag har ingen mer information.

Hur skyddad var platsen?

– Jag har ingen mer information om det, säkerhet är någonting vi jobbar med hela tiden. Men det arbetet är ingenting som jag kan kommentera. Det är sekretess.

Patrik Johansson vill vidare varken kommentera huruvida den här händelsen kan komma att påverka regionens fortsatta säkerhetsarbete, eller vilka förebyggande åtgärder som skulle kunna vara aktuella.

Vid lunchtid på måndagen skickade Region Gotland ut ett pressmeddelande, där de bland annat informerade om att det inte fanns någon påverkan på dricksvattnet. Vid den tiden hade redan uppgifter om att Gotlands vattenförsörjning var hotat, cirkulerat i riksmedia i ett par timmar.

Varför tog det så lång tid att gå ut med information? 

– Därför att vi behövde en samlad bild av vad som hade hänt. Vi måste samla information från flera håll så att allt är rätt. Det gör vi för att inte skapa oro.

undefined
Lars-Göran Uddholm, räddnings- och beredskapschef på Region Gotland, säger att man i och med det misstänkta sabotaget ser över säkerheten runt öns vattenanläggningar.

Lars-Göran Uddholm, räddnings- och beredskapschef på Region Gotland, bekräftar däremot att det just nu förs en diskussion kring säkerheten runt öns vattenanläggningar.

– Det förs en diskussion kring hur vi ska hantera våra vattenanläggningar och vilken skyddsnivå vi ska lägga på dem. Men det finns inga beslut om den ena eller andra riktningen. Det som är klart är att vi ska skydda våra anläggningar så långt det går, säger han.

Är övervakningskameror ett alternativ?

– Naturligtvis ingår det i diskussionen och beroende på vad vi så småningom landar i för skydd, så kommer det vara med som ett alternativ. Men jag har inget svar i dag på om det blir eller inte, säger Lars-Göran Uddholm och fortsätter:

– Det är klart att vi utifrån en sådan här händelse ser över skyddet av våra anläggningar så att man inte kan sabotera dem. Det här går inte på något sätt obemärkt förbi, utan det är naturligtvis ytterligare en väckarklocka att vi måste vara på vår vakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!