Regionen utreder flera av komikerns bygglov

Komikern Özz Nûjen har tidigare planerat att starta en sommarteater i Gazeliigården i Tingstäde. Det har inte blivit av, och nu utreder regionen om fastigheten används på ett otillåtet sätt.

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv & Rolf Jönsson/Arkiv

Tillsyn av bygglov (GA)2019-07-20 09:27

2015 köpte Özz Nüjens bolag Nujen Media AB Gazeliigården i Tingstäde. Samlingslokalen var då tänkt att bli sommarteater, vilket GA rapporterade i februari 2017. Özz Nûjen berättade då att planen var att öppna i början av sommaren.

– Tanken är att ta dit någon eller några. Jag måste testa och se hur det går i sommar. Just runt Tingstäde är det inte så mycket sånt som sker, så jag tänkte att det är väl bra och så är det ett bra namn; Tingstädeteatern, sa Özz Nûjen till GA då.

Någon teater har det än så länge inte blivit, och i augusti anmälde en privatperson att fastigheten används på ett otillåtet sätt. Regionen inledde därefter en utredning, och i maj var de på tillsynsbesök i huset. Fastigheten ska användas som samlingslokal, men regionen utreder nu om lokalerna används för uthyrningsverksamhet. Själva samlingslokalen på nedervåningen har dock inte ändrats, utan det är en bostadsdel på övervåningen som används för uthyrning. Något beslut om huruvida användningen ska bedömas som olovlig har inte fattats.

Utöver utredningen av Gazeliigården pågår även två andra ärenden med fastigheter som Özz Nûjen äger tillsammans med sin syster. Det handlar om tre hus i Tingstäde: Sockenmagasinet, den gamla skolan och ett bostadshus. Regionen bedömer att de två förstnämnda används som bostäder, vilket de inte har bygglov för.

– Vi har tittat på lite material där husen lagts ut på nätet för uthyrning, säger Anna Hallin, bygglovshandläggare på Region Gotland.

Den tredje byggnaden som regionen utrett är ett bostadshus med två separata delar, och den ena delen används enligt regionens bedömning för uthyrningsverksamhet.

– Där kan vi inte se att de har bott själva, utan hyrt ut hela tiden, säger Anna Hallin.

Ett så kallat lovföreläggande har utdelats av regionen. Det innebär att ägarna kan skicka en ansökan om bygglov i efterhand som miljö- och byggnämnden sedan kan ta ställning till. Det skulle i sådant fall också kunna bli fråga om sanktionsavgifter. Özz Nûjen och den andra delägaren har nyligen överklagat lovföreläggandet till länsstyrelsen. I sin överklagan uppger de bland annat att de anser att regionens beslut bygger på "felaktiga och missvisande grunder och omständigheter".

GA har sökt Özz Nûjen upprepade gånger under fredagen, utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!