2017 öppnade Luqaz Ottosson, som bland annat vunnit Årets ekologiska kock och varit finalist i Årets kock, Restaurang ROT i Norrlanda. Restaurangen blev snabbt populär, och i den senaste utgåvan av White Guide finns Restaurang ROT med och har fått omdömet "mycket god klass". Under Almedalsveckan i sommar kommer dock Luqaz Ottosson, om än tillfälligt, att stänga sin restaurang i Norrlanda och istället flytta in i Gotlands Bryggeris lokaler i Visby. Syftet med den tillfälliga flytten är att "skapa dialog om hur lokalproducerade råvaror från Gotland ska locka och mätta besökare på ön året om", som Gotlands Bryggeri skriver i ett pressmeddelande.
– Gotland är unikt på många vis, mycket tack vare alla småskaliga producenter som varje dag skapar smakupplevelser utöver det vanliga. Luqaz Ottosson har gjort sig känd för att paketera dessa delikatesser till en helhet i form av rätter. Därför känns det helt rätt att under en kväll kunna erbjuda en gotländsk matupplevelse utöver det vanliga när restaurangerna i Visby är som mest fullbokade, samtidigt som vi lyfter och informerar om smakdestinationen Gotland, säger Mikael Mossvall, VD på Gotlands Bryggeri, i pressmeddelandet.
Luqaz Ottossons tillfälliga restaurang kommer att ha öppet för allmänheten den 3 juli, och den 1 och 2 juli kommer man att ha restaurangen öppen för slutna sällskap.
– Mina rätter är ingenting utan råvarorna, samma sak gäller för Gotlands Bryggeri. Att stänga Restaurang ROT under tre dagar och istället öppna upp i bryggeriet var därför ett enkelt val – då vi tillsammans får möjligheten att sätta smakdestinationen Gotland på Sverigekartan. Genom en välkomponerad gotländsk meny och intressanta samtal tar vi steget framåt, nu får vi bara hoppas att bokningarna rullar in, säger Luqaz Ottosson i pressmeddelandet.