Regeringens tidigare tiggerisamordnare Martin Valfridsson lämnade i fjol in en rapport om att tiggeri inte borde förbjudas. I veckan vände han i frågan i Studio Ett och menade att regeringen borde införa ett tiggeriförbud.
– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och, tyvärr, jag har bytt fot. Jag ser att det finns så hög grad av utnyttjande och vi kan inte stilla se på när det händer, säger han till Studio Ett.
Helagotland.se har pratat med representanter för partier i regionfullmäktige för att se hur deras parti tänker kring att införa ett tiggeriförbud.
Hur ser ditt parti på att införa ett tiggeriförbud?
Leif Dahlby, ledamot för S.
– Vi är emot ett tiggeriförbud. Vi vill att man ska öka ansträngningarna och hjälpa dem i hemländerna.
Brittis Benzler, ledamot för V.
– Jag tycker att det inte ska införas och frågan är om det ens går. Vad är tiggeri? Är det reklam för Cancerfonden som ber om pengar, romerna på gatan eller gatumusikanten? Det finns många företeelser i samhället där man ber om pengar. Om jag behöver hjälp ska jag kunna be någon annan om det, det känns naturligt och ett rimligt sätt att bygga ett samhälle.
Anna Hrdlicka, ledamot för M.
– Vi har samma ställningstagande som tidigare – just nu är det inte aktuellt med något lokalt tiggeriförbud på Gotland. Vi är öppna för lokala tiggeriförbud där det stör ordningen, men det problemet har vi inte på Gotland. Den nationella diskussionen handlar också om att det ska bli lättare att avhysa dem från privat mark, men där har vi inget problem på Gotland heller.
LÄS MER: "De får mindre pengar nu än tidigare"
Claes Nysell, ledamot för L.
– Ett lokalt tiggeriförbud tycker jag är olyckligt, en sådan fråga ska vara nationell. Det finns anledning att följa vad som händer med tiggerifrågan när det kommit upp i ljuset hur det ser ut med vilka organisationer och kriminalitet som finns i bakgrunden här.
Elin Bååth, ledamot för Fi.
"Ett tiggeriförbud skulle vara förödande. Dels för de människor som inte har något annat sätt att försörja sig, på grund av fattigdom, korruption och diskriminering mot romer. Men det skulle också vara förödande för medmänskligheten och anständigheten – att förbjuda människor att frivilligt hjälpa varandra, vad är det för samhälle? Människohandel (som dock är mycket sällan förekommande bland de tusentals människor som sitter på Sveriges gator) är redan ett brott och ska bekämpas med alla medel. Fattigdom är däremot inte ett brott, och ska bekämpas med solidaritet och långsiktiga lösningar både i Sverige och över nationsgränserna", skriver Elin Bååth till Helagotland.se som svar på frågan.
Isabel Enström, ledamot för MP.
– Vi är inte alls för ett förbud. Jag tror inte att man kommer åt människors sociala och ekonomiska utsatthet genom att förbjuda människor att tigga.
Eva Nypelius, ledamot för C.
– Jag tror inte på förbud. Sedan måste man upprätthålla ordning, men jag tycker inte att vi haft något större problem – i alla fall fall inte här på Gotland.
Clas Strid, ledamot för SD.
– Jag är för ett tiggeriförbud, det är bättre att hjälpa dem där de kommer ifrån. De flesta är för ett förbud, sedan finns det många hemma vid köksborden som S, M, MP, Fi och allting som också tycker det är för jävligt. Men det är många som inte vågar ställa sig upp och säga det, det är ett gäng kärringar allihopa.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.