I måndags lämnade regeringens tiggerisamordnade Martin Valfridsson sin utredning om EU-migranterna i Sverige till barn-, äldre och jämställdshetsminister Åsa Regnér.
Det är Sveriges kommuner och landsting som efterfrågat utredningen, och enligt Valfridsson är det två faktorer som påverkar om EU-migranterna söker sig till Sverige: hur svenska folket väljer att skänka samt hur polisen beivrar olovliga boplatser. Utredningen har fokuserat på barn- och jämställd, men det som väckt mest uppmärksamhet i efterhand är att Martin Valfridsson uppmanar svenskarna att inte skänka pengar i muggen till EU-migranterna på gatan.
– Jag tror inte att det långsiktigt är det som hjälper individer ur djup fattigdom. Jag tror verkligen att pengarna gör bättre nytta hos organisationer i ursprungsländerna, sade han under en pressträff på Rosenbad.
Valfridsson menade även att skolgången för EU-migranternas barn påverkas negativt om man skänker pengar i muggen. Annamaria Bauer är samordnare för Projekt Vinternatt på Gotland, och hon är kritisk till Valfridssons uttalande.
– Han har absolut ingen koll när han pratar om att inte lägga pengar i muggen. Han menar att det blir sämre för barnen i hemlandet, men det finns massor av utredningar som visar att barnen i de byar där föräldrarna åker iväg och tigger inte alls går i skolan mindre än andra barn, säger hon och fortsätter:
– Att ge pengar till de som tigger måste vara upp till var och en, men man ska veta att pengarna som hamnar i muggen går direkt till den familjen. Något organiserat tiggeri finns inte här på Gotland.
Att man ska ge pengar till organisationer som kan hjälpa EU-migranterna i hemlandet håller hon dock med om, men hon menar att det ena inte behöver utesluta det andra.
– Pengarna som läggs i muggen gör nytta, men det betyder inte att vi inte ska stötta hjälporganisationerna. Jag vågar påstå att många av oss har råd med både och.
Finns det något i utredningen du är positiv till?
– Ja, jag tycker det är bra att man föreslår att länsstyrelserna ska gå in och ta ett större ansvar. Det behövs gemensamma direktiv och någon som håller i det. Jag tycker även att det är positivt att man understryker vikten av att det finns den typen av roll som jag har här på ön just nu. Det är viktigt både för EU-migranternas skull och för samhällets.
Annamaria Bauer berättar att det i dagsläget finns omkring 25 EU-migranter på Gotland, och att många märkt av dem märkt av en minskning när det gäller pengar i muggarna.
– Framför allt är det nu efter nyår. Det kan ju bero på att januari i regel är en månad när folk har lite mindre pengar, men jag tror även att det kan ha att göra med engagemanget som många har för flyktingarna som kommit till ön.