I Slite har lunchrushen på Slangtornet precis mattats av, men än finns det några hungriga gäster kvar att förse med mat. Panida Kongsanam och Pramuan Wongsrila står i köket och tillagar maten medan Wilaisiri Bäckström tar emot beställningar. På menyn hittar gästerna både snabbmat (som Sveriges längsta varmkorv!) och thailändskt.
– Det är mest att göra under sommaren, under hösten är det lugnare och i januari åker vi på semester. Då åker vi till Thailand, säger Wilaisiri Bäckström.
År 1985 träffade hon sin man Sonny Bäckström i en stad som heter Wichian Buri, 26 mil norr om Bankok. Kort efter det flyttade de till Gotland och för över 20 år sedan öppnade de en restaurang i just slangtornet i Slite. I dag huserar de på Storgatan, men namnet har följt med dem dit.
– Det är många som känner till oss nu, konstaterar Wilaisiri Bäckström.
En annan som lyckats göra sig ett namn på norra Gotland är Boonpaeng Christiansson, som driver Thairauken i Tingstäde. Där kan kunderna köpa allt från pad thai-sås till färska thailändska grönsaker.
– Både jag och min man har alltid drömt om att ha en butik. Vi öppnade för fem år sedan. Till en början var det bara en butik, men för tre år sedan öppnade vi restaurangen också, säger hon.
Boonpaeng Christiansson arbetar sju dagar i veckan, året runt. Någon resa till familjen i Thailand har hon inte hunnit med de senaste åren. Men hon klagar inte.
– Jag växte upp på en gård i Thailand och där finns det inte heller några lediga dagar, säger hon och fortsätter:
– Vi vill inte stänga butiken, vi har för mycket färskvaror, och det är svårt att hitta någon som vill jobba när vi är borta. Så vi har inte hunnit med att åka till Thailand. Men jag har ju min man och mina döttrar här.
Om några veckor ska Boonpaeng Christiansson dock unna sig lite ledighet. Då åker hon och några vänninor till Stockholm för att gå på konsert med thailändska artister. Förutom Boonpaeng bor ytterligare sju thailändska kvinnor i Tingstäde. Och utöver Thairauken och Slangtornet kan gotlänningarna även beställa thaimat på Kanjanas, Thai Thai och Sukanyas Take Away i Visby, samt Jidapha Thai i Hemse och Kustrgrillen i Klintehamn.
Vad tror du det är som gör att de thailändska restaurangerna går så bra på Gotland?
– Det är enkel och god mat. Många har varit i Thailand och då blir de glada när de får äta thailändskt på Gotland också, gissar Boonpaeng Christiansson.