I höstas blev Kent Svensson från Fårösund uppringd av en man som uppgav att han ringde från en elektronikbutik. Mannen sade att Kent hade beställt datorer och mobiltelefoner för 50 000 kronor, och ville kontrollera att det stämde.
– Jag sade ju att det inte stämde alls, att jag inte hade beställt något. Sedan sade jag att det inte var någon skada skedd, jag hade mina pengar kvar på kontot, och varorna var inte skickade, men då blev han lite sur för han sa att han behövde anmäla det här till bedrägeriroteln och frågade vad jag har för bank, säger Kent Svensson.
72-årige Kent berättade då att han är kund hos Handelsbanken, varpå mannen i telefonen sade att han skulle se till att säkerhetsavdelningen på banken skulle ringa upp honom.
– Bara någon minut senare ringde en helt annan person och sa att han jobbade på säkerhetsavdelningen på Handelsbanken, och eftersom han lät så trovärdig så trodde jag på honom.
Därefter gjorde "bankmannen" Kent Svensson uppmärksam på att hans övre gräns på Swish var 50 000 kronor, och erbjöd sig att hjälpa honom att sänka gränsen. För att göra det så behövde dock Kent på egen hand logga in med sitt bank-id.
– Jag slog in koden, och då var det ju kört, har jag insett i efterhand.
LÄS MER: 80-åring lurades på 300 000 kronor – får ingen ersättning
Bedragarna tog 50 000 kronor från Kent Svenssons konto, något han upptäckte senare samma kväll. Dagen efter fick han det bekräftat när han uppsökte Handelsbankens kontor i Fårösund.
– Det är klart att det är tungt att bli av med pengar, men mest tungt är det att bli lurad på det här jäkla sättet. Det gillar jag inte. När jag upptäckte vad som hänt blev jag förbannad, men allra mest på mig själv. Jag har förstått nu i efterhand att banker aldrig ringer till privatpersoner på det här sättet.
Någon kompensation från banken kommer Kent inte att få, vilket fått 72-åringen att anmäla händelsen till Allmänna reklamationsnämnden. Bedrägeriet är även polisanmält.
Kent Svensson erkänner själv att han gjort fel i kontakten med bedragarna, men menar ändå att man kan begära mer av sin bank.
– Det finns väl inga privatpersoner som swishar 50 000 kronor till varandra, så jag kan tycka att det borde finnas någon spärr, säger han.
Vad hyser du för typ av känslor för de här personerna som lurade dig?
– Skulle jag träffa dem, då skulle det bli jävlar anamma. De är ju helt sanslösa, och de ska bort från jordens yta.
LÄS MER: WEBB-TV: Så kan ett telefonbedrägeri låta
På grund av banksekretess så kan Handelsbanken inte uttala sig om Kents fall, men bankens presschef Johan Wallqvist säger att det är olyckligt varje gång någon drabbas.
– Det är förstås oerhört tråkigt att bli lurad på sina besparingar. Tyvärr är olika sorters bedrägerier ett växande problem i samhället. Den här sortens bedrägeri, så kallad social engineering, där bedragare lurar människor att logga in eller lämna ifrån sig kortuppgifter eller betala falska fakturor, är dessvärre allt vanligare, säger Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken.
Han säger att man försöker informera sina kunder om riskerna och hur man undviker att bli lurad på alla sätt man kan.
– På sociala medier, på våra hemsidor, i våra appar, i brev till våra lite äldre kunder som kanske i mindre mån än andra använder våra digitala tjänster och, förstås, alltid i våra personliga kundkontakter på våra lokala bankkontor och på telefon.