BESLUTET: Anstalten i Visby läggs ner

Under tisdagen togs beslutet att anstalten i Visby ska stänga. "Visste ungefär åt vilket håll det lutade", säger Marita Olsson, kriminalvårdschef på Gotland.

Anstalten i Visby kommer att stänga under första kvartalet 2019.

Anstalten i Visby kommer att stänga under första kvartalet 2019.

Foto: Sofie Regnander

SVERIGES MINSTA2018-11-28 15:30

Anstalten på Gotland har vid två tillfällen fått hård kritik från Justitieombudsmannen (JO). Myndigheten har bland annat kritiserat anstalten för att det har varit brist på en meningsfull sysselsättning för de intagna. Sedan 2017 har framtiden för anstalten i Visby utretts. Utredningen presenterades 31 augusti för ledningen inom Kriminalvården och på tisdagen beslutade generaldirektören Nils Öberg att anstalten ska stänga. Marita Olsson, kriminalvårdschef på Gotland, ansvarar för både häktet och anstalten på Gotland. Hon tar beslutet med ro.

– Det har utretts i ett år om anstalten i Visby ska läggas ned eller inte. Vi visste ungefär vart det här lutade någonstans. Min personliga åsikt är att det varit ganska svårt att bedriva en bra verksamhet för de intagna. Lokalerna är små och de har stora renoveringsbehov, säger Marita Olsson.

LÄS MER: Helge Fossmo flyttas från anstalten i Visby efter hotbrev

På anstalten har det funnits plats för fem personer och preliminärt kommer den att stänga under första kvartalet 2019. Samtidigt kommer lokalerna att renoveras för att ge häktet ännu mer plats. I Visby finns det 14 häktesplatser och så kommer det att förbli.

– Vi får nu lite andra utrymmen som vi kan använda till dem häktade. Nu kommer vi ha möjlighet att ställa om med tre beredskapsplatser, säger Marita Olsson.

Helagotland.se har tidigare rapporterat om att Knutbypastorn Helge Fossmo suttit på anstalten i Visby. Marita Olsson kommenterar inte vilka fångar som suttit på anstalten – men säger att anstalten använts till flera olika saker.

– Det har varierat lite genom åren. Tidigare hade vi gotlänningar som fått kortare fängelsestraff. Men sedan har vi haft personer här som Kriminalvården har behövt skyddsplatser till, säger Marita Olsson.

Ingen av de anställda inom Kriminalvården på Gotland kommer att förlora jobbet. Totalt finns det 34 personer som arbetar där.

– Det har varit en ganska dålig arbetsmiljö eftersom det är olika lagstiftningar gällande anstalt och häkte. Jag har inte sett någon som är ledsen för det här, det underlättar såklart för mig som chef, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om