Det luktar fuktig vetehalm i Grönt Centrums lada på Lövsta. Sedan en tid hyr Almahdi Almohamed ladan och snart ska han skörda sin första svamp.
– Om ungefär en månad. Det blir två olika sorter, brun och guld, guldfärgad har jag aldrig odlat förut, säger han och öppnar dörren till den mörka del där svarta säckar hänger i rader laddade med halm och sporer.
Två ton halm ska värmas till nära 80 grader för att alla bakterier ska dö. Sedan strör Almahdi gips och vetekli över halmen som fått torka lite. För hand fyller han sedan svarta plastsäckar och blandar med sporer, mycel köpt från Belgien.
Almahdi är född i staden Hama i centrala Syrien. I regionen produceras 80 procent av alla grönsaker, kött och mjölk som landets invånare gör av med.
– Som tioåring började jag hjälpa mamma och pappa. Jag har odlat svamp, men också gurka, tomat, aubergin och andra grönsaker, säger Almahdi Almohamed.
När kriget kom flydde han med nästan hela sin familj 2012 till Jordanien. Det annars breda leendet under den stora mustaschen blir allvarligt när Almahdi berättar om sonen som omkom efter att ha träffats av en bomb.
– Jag var tvungen att flytta. Men jag kan inte bara sitta hemma, jag vill visa hela Sverige att jag vill jobba, säger han.
På Gotland har Almahdi läst svenska på SFI och här hörde han om torkan och bristen på vatten sommartid.
– Ostronskivling behöver inte mycket vatten. När jag odlar ett kilo svamp behöver jag bara en till två liter vatten, säger han och berättar att motsvarande mängd gurka eller tomat hade krävt 20 gånger så mycket vatten.
Efter att ha tagit reda på att bara en liten del av all svamp som konsumeras är odlad i Sverige är affärsplanen klar:
– Jag tänker att alla kan äta ostronskivling från Gotland. Halm, vetekli, allt finns här, säger Almahdi Almohamed och berättar att han i första omgången har 450 säckar där svampen ska levereras till butiker via en gotländsk grossist.
Går allt som han tänkt hoppas han kunna anställa ett par personer och köpa en traktor. Kanske blir det också en mindre gårdsbutik för försäljning på Lövsta.
– Jag tänker odla året runt och plocka varje dag. Här finns 2 500 kvadratmeter som står tomma, säger Almahdi Almohamed.
Hans favoritrecept är grillad ostronskivling på spett tillsammans med kycklingbröst. Almahdi Almohamed berättar att svampen i Syrien kallas för ”fattigt kött” på grund av sin höga proteinhalt.
– Det finns mycket vitamin i ostronskivling och den är bra för minnet och för gamla människor, säger han.