Efter 51 Är byter MajstregÄrden Àgarfamilj: "Stor Àra"

NĂ€r drömmen om Frankrike krossades av pandemin fick Carl Schnell och Marie Schnell CarlĂ©n se sig om i vĂ„rt avlĂ„nga land istĂ€llet. Och de behövde inte leta lĂ€nge, innan de insĂ„g att det de sökte fanns runt hörnet – i Sundre.

Det som tidigare varit en kiosk, i husets södra del, byggs just nu om till ett kafé. Det kommer att öppna tidigare och sedan kommer restaurangen att ha öppet till sen kvÀll. I och med de utökade öppettiderna kommer de Àven behöva utöka personalstyrkan och just nu söker med ljus och lykta efter personal.

Det som tidigare varit en kiosk, i husets södra del, byggs just nu om till ett kafé. Det kommer att öppna tidigare och sedan kommer restaurangen att ha öppet till sen kvÀll. I och med de utökade öppettiderna kommer de Àven behöva utöka personalstyrkan och just nu söker med ljus och lykta efter personal.

Foto: Malin Stenström

Sundre2020-10-17 09:03

För 51 Är sedan öppnade vÀnnerna John Nyqvist och Tore Jacobsson MajstregÄrden i Sundre. PÄ 1980-talet tog sonen Göran Nyqvist över och under flera decennier har han drivit restaurangen tillsammans med Gabriella Löf.

För nÄgra Är sedan valde de att lÀgga ut MajstregÄrden till försÀljning. Tiden har tagit ut sin rÀtt, förklarar Göran Nyqvist.

– Det Ă€r pĂ„ tiden att det hĂ€nder nĂ„got nytt hĂ€r. SĂ„ att sĂ€lja kĂ€nns helt perfekt, det kĂ€nns inte alls tufft att lĂ€mna över, sĂ€ger han.

Efter flera Är av sökande efter den rÀtta köparen dök de till slut upp, sommargotlÀnningarna Carl Schell och Marie Schnell Carlén.

– Att ta över efter familjen Nyqvist Ă€r en stor Ă€ra. Och ett ansvar – gentemot bygden, gĂ€sterna och inte minst Gabriella och Göran, sĂ€ger Marie Schnell CarlĂ©n.

Nu ser Göran Nyqvist fram emot att kunna vara ledig om somrarna.

– Senaste gĂ„ngen jag var det mĂ„ste ha varit nĂ€r jag gjorde lumpen i början av 70-talet.

I september tog de över nycklarna till MajstregÄrden i Sundre. Men nycklarna hade lika gÀrna kunnat leda till ett hus i Frankrike. För tanken var egentligen att öppna ett bed and breakfast pÄ rivieran, sedan kom coronapandemin och hÀnsynslöst krossade den drömmen. SÄ Marie och Carl tvingades att tÀnka om, och dÄ fÄngade MajstregÄrden deras uppmÀrksamhet.

Med flera decenniers erfarenhet av varumÀrkesbyggande i ryggen satte Marie sig ned och tittade pÄ möjligheten att ta över den klassiska restaurangen pÄ Gotlands sydspets.

– Varför gör vi det hĂ€r? Vad vill vi att det ska bli? Jag har jobbat med frĂ„gor som dessa i hela mitt liv och ibland Ă€r det svĂ„rt att hitta svaren, men nu satt det som en smĂ€ck, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– Vi har lĂ€nge kĂ€nt en lĂ€ngtan efter att kunna vara mer pĂ„ Gotland och det fanns en lockelse i att driva en restaurang som MajstregĂ„rden, med sitt fantastiska lĂ€ge och en strid ström av besökare. SĂ„ vi sĂ„g bĂ„de en affĂ€rsmöjlighet och en chans att fĂ„ vara pĂ„ en plats som vi Ă€lskar.

Den hĂ€r sommaren var Maries 13:e pĂ„ ön. Carl har spenderat desto mer tid hĂ€r, nĂ€rmare bestĂ€mt 43 somrar. Hans slĂ€kt kom till Sundre Ă„r 1926 och Carl Ă€r fjĂ€rde generationen att förvalta det som de kallar "Jaktstugan" – Gotlands nĂ€st sydligaste hus. Första gĂ„ngen Carl kom dit var han elva Ă„r.

– DĂ„ fanns det inga barn hĂ€r som jag kunde leka med, sĂ„ jag umgicks med Svante och Haldor och hjĂ€lpte dem pĂ„ gĂ„rden, berĂ€ttar han.

Herrarna Svante Kristiansson och Haldor Lassén var svÄgrar och efter att Svantes fru, tillika Haldors syster, Aurora gÄtt bort i cancer pÄ 1970-talet flyttade de ihop pÄ Skoge gÄrd i socknen.

– Svante vĂ€xte upp pĂ„ Majstre gĂ„rd, och det var han som lĂ€t stycka av marken sĂ„ att restaurangen kunde byggas pĂ„ 60-talet. Jag tror att Svante hade tyckt om att lilla Carl tog över restaurangen, sĂ€ger han.

– Ja, jag tror att Svante Ă€r vĂ€ldigt glad i sin himmel, sĂ€ger Marie.

I dag Ă€r Carl 54 Ă„r och Marie 57. Carl Ă€r civilekonom i botten och har bland annat arbetat som finanschef och vice vd för Erik Lallerstedts sĂ„ser. Marie har i sitt arbete med marknadsföring jobbat mycket med mat- och restaurangbranschen. SĂ„ de bĂ„da har redan varit inne och nosat pĂ„ den kulinariska vĂ€rlden. DĂ„ i teorin, men nu Ă€ven i praktiken.

– Det kĂ€nns superbra. Vi har insett att vi behöver bli vĂ€ldigt mycket mer praktiska för att mĂ„ bra i vĂ„ra liv, sĂ€ger Marie.

Man ser glöden i hennes ögon nÀr hon berÀttar om deras visioner:

– Vi vill göra MajstregĂ„rden till en plats dĂ€r mĂ€nniskor vill stanna en stund. Vi vill att besökarna ska kunna njuta av storslagen natur och platsens fantastiska historia. Vi vill synliggöra fornlĂ€mningarna som finns hĂ€r och skapa vandringsleder, och kanske cykeluthyrning.

Just nÀr Marie sÀger det Äker en man förbi pÄ rullskidor.

– Möjligheterna Ă€r oĂ€ndliga, konstaterar hon.

Paret har inspirerats av sin favoritrestaurang The Spotted Pig i New York – men stamgĂ€sterna kommer fortfarande att kĂ€nna igen sig.

– Vi vill modernisera menyn med ett ökat fokus pĂ„ grönt, men med det sagt kommer vi inte bli en helt vegetarisk restaurang. Det ska finnas nĂ„got för alla.

MÄlet Àr att öppna i juni nÀsta Är.

– Vi vet inte riktigt vad det hĂ€r kommer att bli, och det Ă€r en del av charmen i att byta livsstil, sĂ€ger Marie.

– Det Ă€r lite som att hoppa fallskĂ€rm. Vi vill kasta oss ut och se var vi landar, sĂ€ger Carl.

MajstregÄrden

År 1969 öppnade John Nyqvist och Tore Jakobsson MajstregĂ„rden pĂ„ Hoburgen i Sundre. Detta kunde de göra tack vare att lantbrukaren Svante Kristiansson lĂ„tit stycka av marken som tillhörde hans gĂ„rd Majstre

PÄ 1980-talet tog sonen Göran Nyqvist över restaurangen och under flera decennier har han drivit MajstregÄrden tillsammans med Gabriella Löf.

Efter 51 Är bytte restaurangen Àgarfamilj i juli i Är nÀr paret Carl Schnell och Marie Schnell Carlén tog över.

Karta: MajstregÄrden
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!