13 matförgiftades på Visbykrog

Region Gotlands livsmedelinspektörer genomförde över 200 inspektioner under sommaren. Och hela 28 anmälningar om matförgiftning kom in. Hälften av dem gällde en och samma krog.

Foto: Anders Törnström

Summerar sommaren2015-09-08 14:09

Sommaren är en hektiskt tid för regionens livsmedelsinspektörer. Restauranglivet mångdubblas och mycket livsmedel hanteras i värmen.

– Alla vill göra rätt. Det är min upplevelse, säger enhetschefen för livsmedelsinspektörerna, Dan Nilsson.

Enligt en sammanställning som tjänstemännen gjort utfördes 207 inspektioner mellan den 8 juni och den 24 augusti.

Hela 190 ärenden hanterades men få ledde till hot om vite. Inte någon krog tvingades betala vite eller stänga.

En restaurang i Visby fick under en period hela 13 anmälningar om matförgiftning mot sig.

– Vi kunde kartlägga gästerna och alla hade ätit samma rätt, säger Dan Nilsson.

Man kunde dock inte genom proverna konstatera vad det var gästerna blev sjuka av.

– Restaurangen sköttes annars bra och vi beslutade bara om att den rätten inte fick serveras mer.

De övriga anmälningarna om matförgiftning har varit svårare att reda ut, enligt Nilsson.

Dan Nilssons allmänna intryck av sommaren är att det är flest saker att anmärka på i början av säsongen.

– Då har en del sommarrestauranger inte hunnit arbeta in rutiner kring hygien och till exempel nedkylning av mat.

Två beslut om förbud gällande dricksvatten i livsmedelsverksamhet har utfärdats under sommaren. Detta på grund av att vattnet varit otjänligt. Enstaka restauranger har också fått föreläggande om vite, bland annat när det gäller livsmedelshantering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om