De är tillbaka för att visa sin uppskattning

De kom hit som flyktingar för snart 24 år sedan. Nu är de tillbaka på den strand där de steg i land i Sverige för första gången. "Vi vill visa tacksamhet för välkomnandet och den hjälp vi fick då", säger Randi Hawrami.

Mor och dotter. Hela familjen var med under återbesöket på Fårö. I bild mamma Shadow Anwer med dottern Shann Hawrami.

Mor och dotter. Hela familjen var med under återbesöket på Fårö. I bild mamma Shadow Anwer med dottern Shann Hawrami.

Foto: Tove Tikkanen Jönn

Sudersand2016-07-21 06:00

Det var i december 1992 som de gick på en blå fiskebåt i Riga som skulle ta dem till Sverige. En båtfärd som tog två dygn. Randi Hawrami reste tillsammans med sina föräldrar Ronak Shuker och Sami Hawrami och hans lillebror Rang Hawrami och syster som i dag heter Robar Nordlander. Randi var sju år, Robar skulle snart fylla fyra och Rang var ett år.

– Jag såg hela tiden vågorna, men jag trodde att det var berg. Jag hade aldrig sett vatten i den omfattningen förut, säger Randi Hawrami.

Pappa Sami Hawrami trodde inte att de skulle klara det. Många kräktes under färden, så båten luktade spya, men även urin. Det var kallt, regnade och den hårda blåsten och vågorna fick båten att gunga.

– Jag skulle gå upp på toa och så gungade båten till så att väldigt mycket vatten kom in. Jag höll tag i räcket och så gungade båten till åt andra hållet och vattnet åkte ut igen. Vi var förberedda på att vi skulle gå under, berättar Sami Hawrami.

– Det fanns inget att äta så vi drack bara vatten, säger Ronak Shuker.

Att ta båten trots riskerna var det enda alternativet.

– Det var för att skapa en framtid, säger Sami Hawrami.

Deras resa mot Sverige hade börjat i Kurdistan i norra Irak. Därifrån tog de sig genom Syrien, Turkiet och Georgien för att sedan komma till Ryssland, där de stannade i Sankt Petersburg i tre månader i väntan på alternativ. Genom kontakter lyckades de sedan åka buss till Riga och få plats på båten Santa som skulle ta dem till Sverige. Att det skulle vara kallt var de medvetna om.

– Vi hade varma kläder och mössor på oss, säger Sami Hawrami.

Ändå var ettåringen Rang Hawramis fötter blåa när de kom i land. Den i dag fyllda stranden av badglada gäster var då täckt av snö och is.

– Vi rodde själva i land i en livbåt. Alla var frusna och hungriga, minns Randi Hawrami.

Det som för dem tillbaka till Sudersand i dag är det varma bemötandet de fick då.

– De fixade fram mat och värme till 76 flyktingar. Vi vill visa tacksamhet för välkomnandet och den hjälp vi fick då. Vi vill att de ska veta att vi är tacksamma, säger Randi Hawrami.

– Att komma från ett land i krig till ett av de fredligaste länderna i hela världen var som att bli pånytt född, säger Samir Hawrami.

År 2003 i och med Saddam Husseins fall flyttade han tillbaka till Kurdistan. Han ville dela med sig av den inspiration han fått från Sverige.

– Jag vill dela med mig av det vi lärt oss om jämställdhet och demokratiska värden, säger Sami Hawrami.

I dag bor Randi Hawrami med sin familj i Kungälv utanför Göteborg och han jobbar med flyktingar.

– Händelsen har påverkat mig väldigt mycket, jag har haft den i mina tankar. I dag jobbar jag med att sammanföra nyanlända med etablerade svenskar, så att de kan komma in i samhället och klara sig själva. Min egna erfarenhet har hjälpt för att veta vilka behov man har som nyanländ, säger han.

Robar Nordlander minns inget av resan. Hon förstod först vad familjen genomgått när hon läst gamla tidningsurklipp som föräldrarna sparat.

– Det har gett mig en annan respekt för mina föräldrar, säger hon.

Att komma tillbaka har fått Ronak Shuker att fälla några tårar.

– Men nu är jag glad, säger hon och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om