Grisblod på bagagebandet – och andra historier från kajen

Det är bråda tider för stuvarna i Visby hamn. Många passagerare, mycket bagage och mycket gods kring jul. Här är några av stuvarnas egna historier om resenärer, tabbar och andra incidenter.

Stuvarna lossar och lastar gods och fordon i Visby hamn.

Stuvarna lossar och lastar gods och fordon i Visby hamn.

Foto: Sofie Regnander

stuvarnas egna berättelser2017-12-26 10:10

Det är full rulle på kajen den här eftermiddagen, några dagar innan jul. Innan allt gods lossats av på övre bildäck har lastningen på undre däck redan startat. Det är pressat schema för stuvarna, som sköter servicen kring färjan.

– Det är lite hetsigt när båtarna kommer in, säger Markus Tidblom, en av ett tiotal stuvare som är i tjänst den här eftermiddagen.

LÄS MER: Här är hjältarna som sliter i Visby hamn

Oftast flyter jobbet på av ren rutin, men ibland händer det oväntade. Här är några av stuvarnas egna historier från kajen.

En av arbetsuppgifterna är att förtöja färjorna.

– En gång skulle min kusin, som också jobbar här, lägga till båten. När han gick med trossen snubblade han till och ramlade i plurret. Det gick bra och då tyckte vi att det var lite roligt, men det kunde gått riktigt illa, säger Markus Tidblom.

Annars är det sällan det händer några olyckor med personskador.

– Det kan vara något stödben på någon trailer som någon glömt att veva upp, men oftast inget större.

Fast en gång sumpade de en hel skylift som stod på kajkanten.

– Det var is på kajen och vi skulle flytta den lite, fösa den på isen. Vi kopplade ett band i ett handtag för att dra den, men handtaget gick sönder och skyliften gled ner i plurret. Det fick komma en kranbil nästa morgon och lyfta upp den, säger Markus Tidblom.

Från bagagehanteringen finns också en del historier. Resenärerna utan bil måste numer checka in sitt bagage och det funkar oftast bra, men det har hänt att det kommit både dubbdäck och flyttkartonger på bandet. Det är framförallt i karusellen, där bagaget åker ner för en slags rutschbana, som det blir problem.

– En gång kom det en halv gris åkandes ner för karusellen. Den var inplastad, men det läckte och det rann blod på vårt band här nere. Det var inte så trevligt, säger Markus Tidblom.

Vid ett annat tillfälle var det två grabbar som gjorde sig lustiga och själva åkte ner på bandet.

– En av våra killar som var därnere sa till dem, men då fick han en snyting. Det är nog det mesta action vi haft.

LÄS MER: Får du alltid köra på och av färjan sist?

Rolf Öster, också stuvare, minns hur lastningen kunde vara på färjan Tjelvars tid.

– Det var svårare att lasta, vi fick backa på släpen. Porten var bara 4,40 hög, men maxhöjden för bil och släp är 4,50 så vi fick släppa ur luften på en del ekipage för att kunna köra ombord.

När det gäller resenärerna så är de flesta trevliga, men en del kan vara sura över dåligt semesterväder eller att de får vänta länge innan det är deras tur att köra ombord.

– En del resenärer som inte åker så ofta blir helt förvirrade så fort de kört genom grinden och vet inte var de ska ta vägen. De är rädda att köra på fel båt, säger Markus Tidblom.

– Fast en gång var det ju en buss som körde på fel båt..., fyller Rolf Öster i.

Bussen släppte av passagerarna vid båten till Nynäshamn för att de skulle gå ombord, men busschauffören körde på färjan till Oskarshamn.

– När chauffören märkte att det var fel var det för sent att vända. Passagerarna var inte så glada, fortsätter han.

Men sådana misstag ska inte förhoppningsvis inte hända igen.

– Nu sätter man en lapp på rutan så att personalen ser vart bussen ska, säger Markus Tidblom.

Undvik det här – det skapar dålig stämning

Prata inte i mobiltelefon.

Stanna när du får tecken.

Respektera kraven för gasol. Gasolen ska vara avstängd, luckan öppen och klisterremsan på plats.

Skäll inte stuvarna för att "fel" bil får köra före, det finns anledning till varför filerna töms i en viss ordning. Det är inte heller stuvarnas fel att vädret är dåligt.

Packa bagaget som ska checkas in väl i riktiga väskor och max 25 kilo i varje kolli. Gods som inte är bagage ska skickas som gods eller specialbagage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om