I tisdags berättade Gotlands Allehanda om ett förslag från teknikförvaltningen som innebar att Visby kan få parkeringsavgifter från första minut, året om.
LÄS ÄVEN: Avgift från första timmen föreslås
Men efter onsdagens sammanträde i tekniska nämnden står det dock klart att förslaget inte är något man jobbar mot. När nämnden diskuterade internbudget valde man på Carl-Johan Bobergs (C) initiativ att helt stryka förslaget om avgifter från första minut ur handlingarna. Förslaget, som kom från teknikförvaltningen var inget som någon av politikerna i nämnden ville stå bakom.
Förvaltningschefen Patric Ramberg sade till GT i onsdagens tidning att förslaget var något som formulerades i februari-mars 2018 och låg med i ett budgetförslag utifrån hur det ekonomiska läget såg ut då. Förslaget skulle innebär en besparing på 1,5 miljoner kronor.
– Nu får de pengarna tas någon annanstans, säger Patric Ramberg på onsdagen.
Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) tycker det är beklagligt att förslaget kom med i handlingarna.
– När vi tog den strategiska planen och budgeten i våras så tog vi bort den delen. Men nu hade det förslaget slunkit med i internbudgeten ändå, vilket är olyckligt, säger han.
Att förslaget alls kom till handlar enligt Tommy Gardell om att tekniska nämnden ville ha fram förslag från förvaltningen på hur man kunde få ett enhetligt parkeringssystem och slippa lösningen med både avgifter och p-skiva. Regionen vill i grunden bort från dagens blandlösning med p-skiva de första två timmarna följt av avgift timmarna efter. Förvaltningen menar att dagens lösning missbrukas av de som parkerar. Bland annat flyttas p-skivor fram under dagen av personer som parkerar en hel dag. Dessutom är det enligt regionen också vanligt att den som fått p-böter i samband med övergången mellan tiden för p-skiva och avgift överklagar saken till polisen – som sällan väljer att ta upp ärendet då det blir för luddigt att utreda.
Nu är siktet alltså inställt på att ändå hitta en enhetlig lösning för avgifterna.
– Vi vill ha ett enhetligt system och slippa att appar och andra system inte stämmer överens. Det blir svårkontrollerat, säger Tommy Gardell.
Teknikförvaltningen har redan tankar på hur reglerna kring avgifter skulle kunna formuleras, även om inget är klubbat.
– Attraktiva p-platser på första parkett ska kanske inte ha två timmar fritt, utan alltid ha avgift. Vill man stå precis utanför Österport ska det kanske inte vara två timmar fritt där, säger Tommy Gardell.
Hur parkeringen ska regleras är dock inte hugget i sten, understryker Patric Ramberg.
– Strategin ska godkännas först, sedan kan vi börja diskutera avgifter. Ett enhetligt system kan innebära att vissa platser alltid har avgifter, några har alltid p-skiva och några har ingen särskild reglering. Men vad vi inte vill ha är p-skiva två timmar följt av avgift, för det fungerar inte, säger han.
På vilket sätt fungerar det inte?
– Det vi ser är att det är svårt att förstå för dem som inte upplevt det systemet förut. Vi har fått höra av polisen att de inte ger sig in i att utreda, utan avskriver ärenden där bötfällda personer som överklagar boten hänvisar till att de inte förstått systemet, säger Patric Ramberg.
Under onsdagens tekniska nämndmöte kom flera förslag fram.
Per Edman (V) underströk att det behövs ett system som är enkelt för både medborgarna och p-vakterna.
Carl-Johan Boberg (C) gav som exempel att om systemet med datumparkering är något som fungerar på många andra orter, varför skulle då inte ett sådan lösning kunna införas här.
Frågan om p-avgifter i Visby har flera sidor från Region Gotlands sida. I september blev regionen klar med den parkeringsstrategi som ska fungera som en handbok för parkeringslösningarna under lång tid framöver. Det dokumentet har nu godkänts av tekniska nämnden och ska vidare till regionstyrelsen och så småningom regionfullmäktige.
– Förhoppningen är att den ska vara klubbad av fullmäktige innan jul, säger Tommy Gardell.
Men bara för att parkeringsstrategin är färdigskriven har inte alla frågor fått svar. Parkeringsavgifter är till exempel en av de frågor som inte alls tas upp i strategin. Det är istället en fråga som Region Gotland ska diskutera framgent tillsammans med aktörer som avgifterna berör, till exempel Visby Centrum. Verksamhetsledaren Magnus Olsson i centrumföreningen har sagt att de bara väntar på strategins totala godkännande för att man sedan ska kunna börja diskutera upplägget för avgifterna som kan beröra centrumhandeln. En särskild parkeringsgrupp inom tekniska nämnden bestående av både politiker och tjänstemän finns redan också, vars arbete ännu pågår.