De senaste åren har det förekommit flera uppmärksammade fall där privatpersoner skött om och rensat på öns stränder, och av den anledningen dragits inför rätta. Länsstyrelsen har i dessa fall ansett att personen brutit mot strandskyddet samt inneburit ett hot mot djur- och växtliv. En av dem som blivit åtalad är Leif Pettersson från Katthammarsvik. Han hade i flera år skött om stranden i Katthammarsvik när han plötsligt åtalades för miljöbrott och hotades med vite på 200 000 kronor. I december 2014 friades han dock av Gotlands tingsrätt, som ansåg att det inte fanns några bevis på att Pettersson försämrat för djur- och växtlivet med sina handlingar.
Nu riktas skarp kritik mot länsstyrelsens agerande i likande frågor. En person som haft med Länsstyrelsen på Gotland att göra om just strandstädning säger till Helagotland.se att handläggarna har en fiskal hållning och en omogen attityd och inställning till hela situationen.
– Jag trodde att man från länsstyrelsens sida i grunden strävade åt samma håll som oss, att man vill naturens och vattenvårdens väl. Men på Gotland har länsstyrelsen en onödigt fiskal hållning när de läser paragrafer och regler i stället för att använda omdömet. Attityden i handläggandet känns omoget, säger personen som vill vara anonym.
Varför vill du vara anonym?
– I och med den omogna attityd som jag känt från länsstyrelsen vill jag undvika risken att de hämnas på något sätt.
Personen säger att hen haft med länsstyrelser på andra orter att göra, och att attityden inte alls varit på samma sätt där.
– Jag tycker det är otroligt sällan man hör något vapenskrammel i bakgrunden i dialogen med länsstyrelsen, men på Gotland tycker jag att man känner hotet att dras inför rätta hela tiden. Det hade ju varit en helt annan sak om vi velat anlägga en oljedepå vid strandkanten, men nu vill vara bara göra våra stränder attraktiva på ett förnuftigt sätt.
Personen tror att Länsstyrelsen på Gotland kommer att få ångra att man drog fallet med Leif Pettersson så långt som till ett åtal.
– Eftersom de inte överklagat den friande domen verkar de ha insett det själva. De hade ju fått en jäkla motvind i framtiden om det blivit en friande dom även i hovrätten, och att det då blivit någon form av prejudikat. "Skadan" är dock redan skedd. Man har fått en friande dom, där en person i all välmening gjort sin sandstrand attraktiv.
– Länsstyrelsen kom ju inte in med några synpunkter och bevis på hur Leif Pettersson skulle ha skadat miljön. Troligtvis har han gjort större nytta än eventuella skador.
Personen hoppas nu att gemene man läser om den friande domen, och ser en möjlighet att sköta sin strand på ett förnuftigt sätt. Han hoppas även att länsstyrelsen fått en hemläxa, och väljer att vara mer samarbetsvilliga i framtiden.
– Vi är och vill vara samarbetspartners med länsstyrelsen. Jag hoppas de väljer att stötta dem som engagerar sig i stället för att jaga dem med "vapen". Det finns så mycket vilja att värna den här ön, och det är synd omlänsstyrelsen ska stoppa det genom en felaktig attityd.
Helagotland.se söker Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen på Gotland, för en kommentar. Hon hade dock inte gått att nå vid 13-tiden på fredagen.