Allt började med Eriks byggfirma som han startade 2011. Verksamheten växte och när den började ge vinst så investerades den i fastigheter som renoverades och såldes eller där lägenheterna nu hyrs ut. Idag äger paret sex fastigheter inklusive sin egen gård där de har både hästar och hundar. Att det blivit fastigheter på mindre orter är medvetet.
– Det är hutlöst dyrt i stan. På landet är det mer prisvärt, här kan man göra fynd, säger Stephanie.
Hur kommer det sig att ni startade vandrarhemmet?
– Det var mer en slump. Vi köpte Klockhuset i Hemse och medan jag höll på och renoverade det så pratade jag med ägaren till huset bredvid. Han var intresserad av att sälja och så köpte jag det också, säger Erik och fortsätter:
– Vi vill prova nya saker. Så då tänkte vi att vi skulle testa att göra om huset till vandrarhem.
Och så blev det. Efter en hel del målning och underhållsarbete öppnade vandrarhemmet förra sommaren.
– Vi har försökt underlätta för oss själva till exempel genom en nyckelbox till gästerna. De ska ju ha med sig lakan och städa efter sig så det sköter sig ganska mycket själv. Och så har vi en anställd på deltid, säger Stephanie.
Vandrarhemmet gav paret mersmak på att satsa på turism och när den gamla prästgården i Alskog var till salu förra året så var de och tittade på huset. Erik sade till Stephanie att han tyckte att det var för dyrt men utan att hon anade det köpte han huset och gav det till henne i 30-årspresent. De har sedan ägnat vintern åt att renovera och förvandla det 850 kvadratmeter stora huset till ett pensionat och ett café som numera går under namnet Villa Alskog.
– Det var en ganska kämpig vinter. Vår son vad nyfödd och var med när vi jobbade. Det känns som om jag har vaggat honom med ena handen och målat med den andra, säger Stephanie.
Det är hon som har inrett pensionatet och rest runt på loppisar och letat i affärer för att hitta möbler.
– Det är kul att försöka ge rummen en personlig prägel.
Både vandrarhemmet och pensionatet har gått bra ekonomiskt, över förväntan, berättar Erik. Den första säsongen som pensionatsägare har också lärt dem en hel del som de tar med sig inför nästa sommar.
– Vi ska ta in mer folk så vi inte behöver göra allt själva, säger Erik och Stephanie tillägger:
– Vi har också lärt oss vad gästerna vill ha, vad vi ska fokusera på för att de ska trivas.
Det är inte länge sedan Villa Alskog stängde för säsongen men det betyder inte att paret Engström får någon längre vila. De köpte nyligen det så kallade Dusehuset i Hemse som idag inrymmer både lägenheter och affärslokaler och där det tidigare bland annat funnits både en livsmedelsbutik och en restaurang. Nu ska förråd och garage röjas ur och sedan hyras ut. Samtidigt ska de befintliga hyreslägenheterna renoveras och så håller de på att göra om tomma rum till ytterligare en lägenhet. Det är svårt att förstå hur de orkar med både jobbet, sig själva, de tre barnen, hundarna och hästarna. När GA ställer frågan tittar Erik och Stephanie på varandra och ler.
– Vi skalar av en massa annat, som städning och att gå på krogen. Vi lägger krut på jobbet, vi gillar att jobba. Och livet är inte inrutat, vi bestämmer över vår tid och hinner träffa varandra och barnen, säger Stephanie.
– Det är ju ett ganska fritt liv. Och vi drivs framåt av nyfikenhet och vill utvecklas hela tiden, säger Erik.