"99 procent av kunderna vill ha vetesemlan"

Fettisdagen är här och det finns fler varianter av semlor än någonsin att välja bland. Men än har ingen nymodighet på Gotland lyckats slå undan fötterna på den klassiska vetesemlan. "99 procent av våra kunder vill fortfarande ha vetesemlan", säger bagare Clas Möllerström.

Caroline Danielsson på Karamellbodens kafé har i år börjat med muffla, det vill säga muffinssemlor.

Caroline Danielsson på Karamellbodens kafé har i år börjat med muffla, det vill säga muffinssemlor.

Foto: Dennis Pettersson

STORSÄLJARE2019-03-05 08:29

Under lång tid var det bara vetesemlan, wienersemlan och kanske en vaniljsemla som gällde. Men 2015 kom en milstolpe i semlans historia då den nydanande semmelwrapen slog ned med buller och bång. Den uppfanns på Tössebageriet i Stockholm och en gotländsk aktör som var snabb med att kopiera konceptet var konditori Norrgatt.

– Vi testade att göra den bara för roligt 2015 och det slog verkligen igenom så himla stort. Och då var vi inte dummare än att man fortsätter sälja den. Men på 100 vetesemlor säljer vi ungefär 40 semmelwraps, och cirka 20 wienersemlor, berättar Lotta Johansson i kassan på Norrgatt.

Konditoriet räknar med att tillverka mellan 2 000 och 3 000 semlor under fettisdagen.

– Vissa dagar varierar vi vetesemlan med att ge den blåbärsgrädde och vaniljkräm istället för mandelmassa. Så vi är inte främmande för att busa till det lite, men vi rubbar aldrig på att ha kvar det klassiska heller, säger Lotta Johansson.

Bara fantasin sätter gränserna i vad en semla numera kan innehålla och smaka. Kafé Mirelle på Östercentrum i Visby erbjuder förutom vanliga semlor även en rawfood-semla, där bullen görs på cashewnötter, dadlar och sirap och fyllningen är en mandelmassa med kardemumma och sirap.

– Vi ville testa något annorlunda. Samtidigt tycker jag inte man kan stoppa i vad som helst och ändå kalla det en semla. Har du nougat istället för mandelmassa blir det ju något annat, säger Maya Arfvidson, som tillsammans med Max Wessman driver Mirelle.

En annan uppstickare är mufflan, muffinssemlan, som finns hos Kafé Karamellboden i Visby.

– Vi har börjat med den i år. Det är kul att satsa på något eget, säger Caroline Danielsson, som driver kaféet.

I grunden är det en kardemummamuffin fylld med mandelmassa och grädde.

– De har varit poppis här. Gillar man inte vetebrödet så är det här kanske en lite roligare variant.

Hon har även planer på att testa andra former av semlor.

– Det skulle vara lite roligt att testa en våffelsemla. Att göra en kardemummavåffla med en klick grädde och mandelmassa på, säger Caroline Danielsson.

En som verkligen inte ändrar på rutinerna i första taget är konditori Siesta i Visby. Där finns inga planer på att införa några nydanande varianter på semlan.

– Det är inget fel i att testa nya grejer, men vi håller på traditionerna. 99 procent av våra kunder vill fortfarande ha en vetesemla, och då erbjuder vi en liten och en stor variant. Sedan har vi också wienersemlan som vi haft i 30 år, säger Clas Möllerström, bagare på Siesta.

Ett och annat kafé på Gotland har valt att experimentera med semlan, men många håller sig också till den klassiska vetebullen med mandelmassa och vispgrädde. Nyligen har det dykt upp chokladpraliner med smak av semla.

Bagarns i Hemse gör saffranssemlor. Ka:feit i Visby som gör en Oreo-semla. Creperier på Gotland gör såklart semmelcreps. Allt fler kaféer erbjuder glutenfria semlor. En och annan vill absolut också ha en riktig klassiker. Hetvägg – semla i varm mjölk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!