Planering och beredskap för krig har inte övats på många år, men 2020 kommer det att ske. Vid sidan av den rent militära delen omfattas drygt 200 anställda vid länsstyrelsen och Region Gotland av övningen.
Regeringen kan besluta om höjd beredskap, vilket det nu kommer att övas på. Vid höjd beredskap gäller lagar som innebär att alla mellan 16 och 70 år kan kallas in för att hjälpa till.
– Det som kommer att synas mest utåt är vad som sker i samband med Försvarsmaktens stora övning i maj och juni 2020, säger Stefan Kindblad, kris- och beredskapshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland.
LÄS MER: Stor övning ska stärka totalförsvaret
Övningen kallas kort och gott Totalförsvarsövning 2020, och har fått akronymen TFÖ.
– I TFÖ 2020 tar vi nu ett helhetsgrepp och övar det militära och det civila försvaret tillsammans, säger Johan Hjelm, biträdande chef på enheten för övning vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Den militära delen av övningen kallas Aurora 20 och planeras bli större än föregångaren Aurora 17. Någon totalförsvarsövning har inte hållits på drygt 30 år, men lagstiftningen kring höjd beredskap är i stort oförändrad sedan kalla krigets dagar.
För närvarande utreds om systemet med så kallade K-företag ska återinföras i någon form. Privata företag kunde under kalla krigets dagar få status som "krigsviktiga", därav benämningen K. Det innebar att företaget hade en roll inom totalförsvaret och att personal kunde krigsplaceras vid sina arbetsplatser.