Hundratals skadeärenden: Stormen Alfrida får dyr nota

Alfrida fick tak och föremål som inte surrats att lyfta. Skadorna uppgår till miljontals kronor och sett till antal drabbade är stormen den värsta på Gotland på många år.

Träd slogs omkull och tak blåste av, när notan från stormen summeras hos Länsförsäkringar landar summan på tio miljoner kronor.

Träd slogs omkull och tak blåste av, när notan från stormen summeras hos Länsförsäkringar landar summan på tio miljoner kronor.

Foto: Henrik Radhe

Stormskador2019-01-19 09:30

Med enorm kraft från norr träffade Alfrida ön och fick tak att lyfta på såväl bostadshus som ladugårdar och uthus. I Fårösund uppmättes orkanvindar på mer än 35 meter per sekund.

– Allt tyder på att det här är den största väderhändelse vi haft sedan stormen Per, säger Martin Sjöli, skadechef hos Länsförsäkringar på Gotland, som sedan stormen är ett av de bolag som haft kontakt med drabbade kunder.

Först nu börjar läget klarna och stormens skador kunna summeras.

– I spåren av Alfrida har vi en bit över 310 skadeärenden, det är jättemycket, säger han.

Vanligaste orsak till skada är träd som fallit över tak och byggnader. Portar har slitits loss från garage och maskinhallar och hela eller delar av tak har skadats.

– Byggnader har blåst sönder och gett vika för vinden. Det har inte blåst från nord till nordväst på mycket länge, det är en ovanlig vindriktning, konstaterar Martin Sjöli.

En handfull skador handlar om personbilar som har fått föremål över sig.

– Det är en källa till förvåning hur många studsmattor som blåser iväg och orsakar skador, säger han.

Det handlar om en nota på miljontals kronor som Alfrida lämnat efter sig, och då är ändå inte allt ersättningsbart från försäkringen.

– Vi ersätter skador efter hand och vi har gjort en preliminär prognos som landar på närmare tio miljoner kronor, säger Martin Sjöli.

Under tio dagar har försäkringsbolaget tagit emot lika många ärenden om skadade byggnader som man normalt hanterar under tre månader. Det gör att kunderna i flera fall har fått och kan få vänta.

– Det ställer stora krav på organisationen och vi har tagit in extra personal, säger Martin Sjöli.

I väntan på nästa storm finns en hel del som både privatkunder och företag kan göra för att minska risken för nya skador.

– Se över vad du har utomhus. Har man träd nära ledningar och hus tycker jag att det är förståndigt att se över så att de inte faller och orsakar skada, säger Martin Sjöli.

Han drabbades själv av fallande träd som orsakade närmare ett dygns strömavbrott.

– Jag har en luftledning till mitt hus i Sanda och så här i efterhand kan jag konstatera att det stod två tallar för nära. Den ena la sig över ledningen, nu ska jag ta ner den andra, säger han.

Det kan vara idé att kontrollera garageportar och takpannor så att de klarar nästa storm.

– Se efter hängrännor och tak så att de är hela, råder Martin Sjöli.

Stormar vi minns

7-8 januari 2005, stormen Gudrun, statistik saknas.

14 januari 2007, stormen Per, 220 skadeärenden.

28 oktober 2013, stormen Simone, 170 skadeärenden.

5 december 2013, stormen Sven, 30-tal skadeärenden.

10 januari 2015, stormen Egon, 70-tal skadeärenden.

29 november 2015, stormen Gorm, 170 skadeärenden.

2 januari 2019, stormen Alfrida, 310 skadeärenden.

Källa: Länsförsäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om