Stormen Alfrida slog till mot Gotland under natten mellan tisdag och onsdag, och gjorde sedan under onsdagen nära 10 000 gotlänningar strömlösa till och från. Stormen gjorde även att många hade problem med telefonin, oavsett om man hade fast anslutning via fiber eller var uppkopplad mot mobilnätet.
LÄS MER: Räddningschefen: "Katastrof att telefonerna inte fungerade"
Vid 15.30 på tordagen avvecklade Region Gotland sin krisstab och återgick till normalläge, och på fredagen sammanfattar Mats Eriksson, regionens tjänsteman i beredskap, de gångna dygnen.
– Det man kan konstatera är ju att läget var riktigt riktigt ansträngt. Orsaken till det är ju i grunden själva stormen, men det som knivade till det extra är såklart strömförsörjningen och den sårbarhet som samhället har när strömmen försvinner, säger han.
LÄS MER: BILDER: Se vad stormen ställde till med
Mats Eriksson berättar att man snabbt insåg att strömproblemen inte skulle gå att åtgärda innan mobilmasternas batteribackuper tog slut, vilket gjorde att man valde att gå ut med ett VMA-meddelande till allmänheten. Ett meddelande som fått en del kritik, då det nådde vissa mitt i natten, och flera läsare har vittnat om hur de väcktes av ett telefonsamtal efter midnatt.
– Det har kommit en del synpunkter om det, men just det är en teknisk bit som vi inte kan påverka. Sedan tycker jag att det är viktigt att alla fick information om hur man skulle komma i kontakt med 112, för hade det ramlat ner träd över telefonledningarna så hade det inte gått att ringa någonstans. Hade vi inte nått ut med informationen hade risken varit att man helt stod utan den, det tror jag inte alla tänkt på.
Vad kan regionen göra åt ström- och telefoniproblemen?
– Man kan alltid vara med och påverka, men ansvaret ligger på andra instanser. När det gäller telefonin är det till exempel post- och telestyrelsen som har ansvaret. Jag är dock helt övertygad om att det här kommer att utvärderas, dels av regionen såklart, men även nationellt.
LÄS MER: Geab: "En storm som slog hårt mot ön"
Vad Mats Eriksson, som till vardags jobbar som hamnchef, känner till har inga personer skadats till följd av stormen, och hans bild är att gotlänningarna klarat av stormen på ett bra sätt.
– Det gör mig varm i hjärtat att se hur alla hjälps åt när det blir på riktigt. Man har gått samman och hjälpt varandra. Utöver det finns det en massa hjältar, som dem inom social- och hemtjänst, som farit omkring på extra besök under nätterna. Och man ska inte glömma dem som var ute och röjde kraftledningsgator mitt i stormen, säger han, och fortsätter:
– Den respons jag fått när jag varit i kontakt med nationella instanser under stormen är att gotlänningarna måste vara ett härdat folkslag.