De ska ta sig an Ljugarns utmaningar

Stränderna, hamnen, kollektivtrafiken, reningsverket och fler arbetstillfällen. Det är några av de punkter som står i fokus för det nystartade utvecklingsbolaget i Ljugarn.

Utbyggnaden av reningsverket är igång.

Utbyggnaden av reningsverket är igång.

Foto: Joel Pettersson

Stora utmaningar2019-07-07 07:55

På nyårsdagen formades Ljusauddens styrelse med Agneta Bergquist som ordförande följt av Markus Moisejeff, Mats Säfström och Robert von Krusenstierna. I maj blev utvecklingsbolaget registrerat hos Bolagsverket.

Ljusaudden bildades först med syfte att få i ordning den gamla lanthamnen som är i mycket dåligt skick.

– Den är så farlig att man går dit på egen risk. I dag används den inte alls – bara av skarvarna, säger Agneta Bergquist.

Renoveringen av hamnen kommer att kosta mellan två och tre miljoner kronor.

– Just nu finns det inte ett öre, säger hon.

Att få tag i medel har visat sig svårare än de först trodde.

– Leader Gute hjälpte oss med medel till en förstudie. I övrigt har vi inte fått några medel. Vi arbetar hela tiden med att hitta vägar och kanaler till bidrag, säger Agneta Bergquist.

Prio nu är att få tag i pengar till en toalett på stranden. De hoppas även på att få bidrag för att kunna bygga en hemsida.

– Stranden är knepig. Det finns ingen allmän toalett, det är helt galet. Kommunen äger ingen mark där, det är gamla samfälligheter som äger den, berättar hon.

Ett annat problem är reningsverkets kapacitet, som satt stopp för flera nybyggen. Nu ser en ny vatten- och avloppsplan ut att vara klar.

– Man säger att va-situationen kommer att förbättras med 50 procent, säger Agneta Bergquist.

För tre år sedan konstaterade Statistiska centralbyrån att orten förlorat så pass många bofasta att Ljugarn inte längre räknas som tätort. Samtidigt byggdes det för högtryck för att få plats med ännu fler sommarboende. I dag är 180 personer fast bosatta i Ljugarn, samtidigt som orten fylls av tusen och åter tusen turister och sommargotlänningar under högsäsong.

– 90 procent av bostäderna är sommarboenden. Det behövs fler året runtboende här. Det sker ett tillbakavändande, några yngre familjer har flyttat hit, säger Agneta Bergquist.

För att locka fler till Ljugarn krävs det att kollektivtrafiken blir bättre.

– Den är jätteskruttig i dag.

Fler arbetstillfällen måste även bli till.

– Förr fanns FRA här, där många bofasta arbetade.

Ljugarn står inför många utmaningar. Men fördelarna är desto fler, menar Agneta Berquist.

– Det bästa med Ljugarn är att man varje dag vaknar till en fantastisk soluppgång.

Förstudien

Förstudien fick in 187 enkätsvar. Här är några av önskemålen:

Bättre bussförbindelse. Renovera bastun. Belysning på Strandvägen och gångväg längs stranden. Toaletter och en större pool vid stranden. Fler permanentboende. Lägenheter i Alskog. Påskynda VA-utbyggnaden. Begränsa nuvarande expansion. Stoppa nya strandnära lyxbyggen. En ny fördjupad översiktsplan. Nya flytbryggor i hamnen. Fler näringsställen, typ enkel korvkiosk, galetteri, eller creperi. Åretrunt-gym. Återuppta traditionen med dans på piren. Hastighetsbegränsning till 30 km/tim i hela Ljugarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!