De har det inte helt lätt, det så kallade hybridparet på Stora Karlsö. Förra året upptäcktes en silltrut och en gråtrut som häckade tillsammans. Samhäckning mellan gråtrut och Östersjörasen av silltrut (Larus fuscus fuscus) är enligt forskarna extremt ovanlig. Det finns endast muntlig information om ett tidigare fall i Ryssland.
Detta till skillnad mot den västliga silltruten (Larus fuscus graellsii) som samhäckar årligen med gråtrut. De västliga silltrutarna genomför ingen liknande flyttning och samhäckande par kan därför tillbringa hela året gemensamt i samma område.
Hybridparet fick ut två ungar som rörde sig några dagar runt boet men därefter försvann de, innan flygg ålder. Det var inte helt oväntat eftersom häckningsframgången för trutar på Stora Karlsö överlag är låg.
I år upptäcktes paret åter och har tre ungar. Trutparet har det inte alldeles enkelt att hålla ihop. Silltruten, som är pappan i Karlsöfamiljen, flyttar nämligen till östkusten i Afrika för övervintring medan gråtruten stannar i Östersjön. Men i år skedde en lycklig återförening på Stora Karlsö. Hybridparet häckar i norra delen av Vinglu, på sydvästra delen av ön. De bor cirka 100 meter in i fågelskyddsområdet.
Eftersom denna parbildning är så extremt ovanlig har den tilldragit sig kraftigt forskarintresse. Baltic Seabird Project vid Stockholms universitet ansöker nu hos länsstyrelsen om tillstånd, dispens från reservatsföreskrifterna, för att kunna bedriva forskningsverksamhet. Det handlar om att genomföra märkning av hybrid-trutungar under 2021-2023. För att kunna genomföra märkningen behöver de också ta sig in i fågelskyddsområdet och ansöker om tillstånd även för detta.
Två personer kommer att genomföra märkningen. Den görs i två omgångar. Först en gång med stålringar och sedan en med färgringar för att kunna identifiera fåglarna på håll. Anledningen till att ringarna inte sätts på vid samma tillfälle är att färgringarna är längre och trutungarnas ben vid den tidpunkten ännu inte är tillräckligt långa. Man vill märka med stålringar snarast möjligt för att inte riskera att blanda ihop hybridungarna med andra trutungar när de blir mer rörliga.
Ringmärkningscentralen har uttryckt stort intresse av att paret ringmärks och har redan levererat ringar för märkningen.