I augusti förra året beslutade regeringen att Ojnareskogen skulle bli ett Natura 2 000-område, och därmed satte de stopp för planerna på nya kalkbrott i området. Samtidigt bestämde de att Gotland skulle få 100 miljoner kronor i kompensation för de förlorade jobben. Under måndagen offentliggjordes vad pengarna ska gå till, och på plats fanns Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), samt Peter Larsson, som samordnat projektet.
I utredningen "Hållbara Gotland" har man skapat fyra olika "arenor", som ska samla öns små och stora aktörer. Satsningar kommer att göras inom den industriella utvecklingen, digitala utvecklingen och besöksnäringen. Men störst fokus ligger på de gröna näringarna, med jordbruk och livsmedelsindustri.
– Jag läser i tidningarna om gårdar som går i konkurs, samtidigt som det ska satsas på livsmedel, säger Peter Larsson innan han fortsätter:
– Men det här måste bara gå. Vi måste göra saker som man kan ta betalt för. Jag har pratat med bankerna att de ska undvika att försätta gårdar i konkurs, och istället titta på vad som är utvecklingsbart. Det löser inte de aktuella problemen, men det lägger en grund.
Ett led i utvecklingen är att etablera Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, på ön.
– Ingen trodde att SLU skulle etablera sig här, men nu kommer de hit. Om tio år ska SLU på Gotland vara det mest sökta, säger Peter Larsson optimistiskt.
Förutom öns politiker fanns flera av Gotlands stora företag representerade på mötet, som Svenska Spel, Arla, Campus Gotland och även Cementa.
– Jag hoppas att de inom stenindustrin känner sig sedda i den här rapporten, att de känner att vi satsar på industrin. Men vi kan inte göra frågan om förlorade arbetstillfällen ogjord, säger Mikael Damberg.
Med på föredraget fanns Göran Olsson, ordförande för IF Metall på Cementa.
– Jag vet inte om jag känner att vi var sedda i rapporten, men jag ser en vilja att utveckla. Jag hoppas att vi kommer att se en ökad förståelse för varandras verksamheter, istället för att gå i konflikt med varandra, säger han.
Den 1 juli lämnar Peter Larsson över projektet och då är det gotlänningarnas tur att ta över stafettpinnen.
– Det gäller att skapa en dynamik som gör det här självgående. Men jag kommer att hemsöka Gotland varje år under Almedalsveckan för att se hur det går, säger Peter Larsson.
– Mycket är upp till oss nu. Det kommer att bli en spännande resa och jag är beredd att göra mitt. Gotlänningarna kommer att sätta tryck på oss, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).