De vill tillbaka till grottans storhetstid

Lummelundagrottan är ett rikskänt besöksmål, men på senare år har allt färre turister kommit dit. Den saken vill de nya ägarna ändra på genom att bygga om anläggningen.

Kaféet ska rikta in sig mot våfflor och då både mat- och efterrättsvåfflor.

Kaféet ska rikta in sig mot våfflor och då både mat- och efterrättsvåfflor.

Foto: Malin Stenström

Stor satsning2019-04-27 09:05

Förra året kastades Helena och Christian Ericson rakt in i handlingen. Den nye ägaren till Lummelundagrottan, Joachim Kuylenstierna, frågade om de ville driva anläggningen.

– Vi kom hit sex veckor innan det skulle öppna för säsongen 2018. Vi konstaterade att det här stället behöver moderniseras, säger Helena Ericson.

Lummelundagottan ägdes tidigare av familjen Ödin. När Kuylenstierna tog över drev Helena och Christian cykeluthyrningen på Östercentrum och en cykelbutik i Stockholm.

– Vi har överlåtit butiken i Enskede och min son driver cykeluthyrningen, säger Helena Ericson.

Det byggs om på flera platser. Parken mot havet har gallrats rejält, nu är det havsutsikt från byggnaden som ska inrymma en ny restaurang.

– Det blir en riktig engelsk park där nere, som det en gång var, säger Christian Ericson.

Under 1980- och 90-talet hade Lummelundagrottan närmare 100 000 besökare under säsongen. I fjol kom 60 000 personer för att besöka anläggningen.

– Det har funnits en hel del att göra här. Jag tror, att det första många tänker på när man säger Lummelundagrottan, är köer. Det har varit något som vi sett som nödvändigt att förbättra, säger Helena Ericson.

Biljettsystemet har förändrats och de nya entreprenörerna har jobbat mycket med att få bort köerna. Nu är tanken att besökarna löser biljett, går ner i grottan och kommer ut vid entrébyggnaden där det går att se en utställning och film om de gotländska ungdomar som upptäckte grottan.

Lummelundagrottan räknas i dag som Sveriges näst längsta grotta och mäter drygt 3 900 meter. Korallgrottan i Jämtland är längst med sina 5 600 meter, men bara 300 personer per år besöker den otillgängliga grottan.

– Korallgrottan är helt utforskad, men det är ännu inte känt hur lång Lummelundagrottan är. Grottforskarna har varit här i vår och kommer tillbaka i höst. Det är bara de sträckor som någon gått in i som räknas och vi vet att vår grotta snart kommer att vara 500 meter längre, säger Christian Ericson.

Hur lång den är återstår ännu att ta reda på.

– Vissa säger att den går ända till Slite. Det vi vet säkert är att den kommer att bli Sveriges längsta grotta inom en inte helt avlägsen framtid, säger Christian Ericson.

Han har själv tagit sig drygt en kilometer in i grottan. Därefter behövs dykutrustning för att komma vidare. Vid de senaste utforskningarna var grottdykarna så långt in att de var i höjd med den gamla travbanan bortanför chiliodlingen på andra sidan väg 149.

LUMMELUNDAGROTTAN

Turistdelen av grottan är 130 meter lång och byggdes klart 1959. Grottan är vattenfylld under vinterhalvåret och det vatten som forsar fram där var orsaken till att Lummelunds bruk anlades på platsen. Vattenkraften ska ha utnyttjats till kvarnar och sågverk redan på 1500-talet. Senare har det varit järnverk och under 1800-talet pappersbruk.

Familjen Ödin har ägt fastigheten under drygt 50 år. Naturområdena kring Lummelundagrottan har snyggats till med hjälp av länsstyrelsen i närtid. Något som är mindre känt är att havsöring planterats in i vattnen och de simmar omkring inne i grottsystemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!