Naturvårdsverket meddelade under fredagen vilka bidrag Sveriges olika län ska få för områdesskydd och förvaltning av värdefull natur under 2019. För Gotlands del minskas anslagen från drygt 34 miljoner kronor till knappt 19 miljoner kronor.
– Det här får naturligtvis konsekvenser för vad länsstyrelsen kan utföra under året. Vi kommer att tvingas göra mycket hårda prioriteringar och se över hur vi bäst utnyttjar befintlig personal för att utföra vårt uppdrag, säger Anna-Lena Fritz, chef på naturvårdsenheten.
Inom områdesskydd är det bland annat i länsstyrelsens budget för ersättningar till markägare som man drar åt. Men arbetet fortsätter oförändrat med att slutföra redan påbörjade reservatsbildningar.
– På Gotland har vi ett 30-tal pågående ärenden, där en del berör flera fastigheter. Vi kommer att prioritera att fatta beslut i ärenden där förhandlingarna är klara, säger Anna-Lena Fritz.
Vad som händer är alltså att i ärenden där förhandlingen om markersättning inte kommit igång än pausas nu allt arbete.
Går det att säga hur många markägare som kan bli utan ersättning de hoppats på?
– Det är svårt att säga. Det finns pågående diskussioner om ersättning där man ännu inte nått i mål, och där kan det vara så att det inte kommer finnas tillräckligt med pengar för att lösa in mark eller göra intrång. Från att vi förra året fick 20 miljoner till intrångsersättningar och markköp blir det ungefär 7 miljoner i år, säger Anna-Lena Fritz.
Enligt länsstyrelsen kommer alla de ersättningar som hittills blivit utlovade också att betalas ut.
När det gäller reservatsskötsel ska samma summa som tidigare gått till skötselåtgärder nu även täcka in andra kostsamma verksamheter inom naturvårdsområdet, som till exempel nationalparken Gotska Sandön, Naturum Gotland och åtgärdsprogram för hotade arter.
– Vi kommer behöva dra in på bland annat reservatsskötsel och vägunderhåll, och våra upphandlade entreprenörer kommer inte att kunna få lika många uppdrag som tidigare år, säger Anna-Lena Fritz.
De planerade fleråriga satsningarna på våtmarksprojekt och naturnära jobb finns inte med i budgeten och upphör därför helt, skriver länsstyrelsen. När det gäller den lokala naturvårdssatsningen, LONA, kommer bara redan pågående projekt att få finansiering.
Det är i nuläget oklart hur länsstyrelsens egen personal påverkas.
– Vi kan i dagsläget inte yttra oss om vilka eventuella konsekvenser neddragningarna får på vår personalstyrka utan behöver analysera det här beskedet ytterligare, säger Anna-Lena Fritz.