En bro till Fårö skulle kosta drygt 600 miljoner kronor. För att finansiera bygget var tanken att Trafikverket skulle låna pengar från Riksgälden, men för att få lån där får amorteringstiden inte överstiga 25 år. Det hade inte varit möjligt, visar den senaste kalkylen.
– Det är inte möjligt att finansiera en bro med lån från Riksgälden, säger projektledaren David Nyström, till P4 Gotland.
Vad det innebär för brons vara eller icke vara går inte att säga i dagsläget. Först måste Trafikverket välja vilken väg de ska gå, om de ska satsa på en bro eller utveckla den nuvarande färjeförbindelsen. En utvecklad färjeförbindelse skulle innebära ökad turtäthet under vinterhalvåret och en större kapacitet under sommarhalvåret, genom till exempel större färjor, förklarar David Nyström för P4 Gotland.
Men det är inte heller en billig historia. I och med den nya klimatlagen måste Trafikverket se över möjligheten att sätta in klimatneutrala färjor. En ny färja kostar i dagsläget 100-110 miljoner kronor. Med klimatneutral teknik blir färjan dyrare, runt 130-140 miljoner kronor. Dessutom har Trafikverket de senaste två somrarna använt tre färjor i Fårösundsleden, vilket ökat kostnaderna. Planen är att köra med tre färjor även nästa sommar.