Gotlänning levererar cider till glögg

Cider och must från gotlänningen Mikael Nypelius företag är en av beståndsdelarna i en av årets glöggsorter.

Mikael Nypelius (i förgrunden) och Karl Sjöström driver företaget Fruktstereo som tillverkar cider och must av frukt från nedlagda odlingar. Nu har dryckerna blivit en del av en glögg med smak av gin och tonic.

Mikael Nypelius (i förgrunden) och Karl Sjöström driver företaget Fruktstereo som tillverkar cider och must av frukt från nedlagda odlingar. Nu har dryckerna blivit en del av en glögg med smak av gin och tonic.

Foto: Fredrik Skogkvist

Stockholms kommun2019-11-22 10:00

Förutom att driva restaurangen på Furillen på somrarna är gotlänningen Mikael Nypelius också sedan några år delägare i företaget Fruktstereo som gör cider och must av överbliven frukt från trädgårdar och gamla odlingar. I år är deras drycker också med som en del av en glöggsort med smak av gin och tonic, tillverkad av Stockholms Bränneri. 

– De är ett litet företag precis som vi och vi började prata om att göra något tillsammans. Det blev deras gin och tonicglögg. Det är jättekul och känns som en ära, säger Mikael Nypelius på telefon från Malmö, där han numera bor och där Fruktstereo har sina lokaler. Fruktstereo har levererat ungefär 5 000 liter must och cider till bränneriet i Stockholm. Dryckerna är gjorda på äpplen från Solberga gård, en nedlagd fruktgård utanför Malmö. Båda dryckestyperna behövs för att få den rätta smaken.

– Cidern är naturjäst och därför blir den torr. För att få litet mer sötma i glöggen behövdes det must också, berättar Mikael Nypelius. 

Musten och cidern har sedan blandats med bränneriets gin. Därefter har glöggen kryddats med bland annat tonic, rönnbär, kardemumma, kanel och apelsin. Resultatet är en 15-procentig glögg med smak av gin och tonic. 

– Jag har inte smakat den själv, men min partner Karl Sjöström har varit i Stockholm och provat och han säger att den smakade jättebra, säger Mikael Nypelius och fortsätter:

– Det är ett par lådor på väg till oss, det ska bli jättekul att få smaka och fira litet tidig jul. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!