Vi har tidigare skrivit om bolaget Lundin Oil, som numera är den största ägaren i gotländsk vindkraft under det nya bolagsnamnet Orrön Energy. Rättegången mot två av bolagets tidigare chefer pågår fortfarande i Stockholm och nu kommer avslöjanden om våldsamma försök att tysta vittnena.
– Det är oerhört starka krafter som ligger bakom och det har pågått i flera år för att förhindra att den här rättegången blir av, säger Thomas Bodström som är målsägarbiträde i Lundinrättegången.
Enligt en granskning av Kalla fakta har det genomförts omfattande och olaglig vittnespåverkan. De hänvisar till en incidentrapport, från ett nätverk som arbetar för att skydda vittnena och deras anhöriga, där närmare 400 händelser listas. Från kontaktförsök och erbjudanden om mutor till hot, misshandel, våldtäkt, kidnappning och misstänkta mord.
– Det är värre än vittnespåverkan, det här är extremt allvarligt, övergrepp i rättssak och direkta hot, säger Thomas Bodström.
Ett av vittnena i Kalla fakta berättar om en massaker i hans hemby i dåvarande Sudan, när han var barn. Mannens vittnesmål fortsätter med att han blev barnsoldat som skulle skydda oljefälten för Lundin Oil. Han lever nu under dödshot. Thomas Bodström företräder ungefär femton vittnen och har hört fler exempel på hur de har utsatts.
– Jag har hört uppspelningar av direkta hot, så jag har hört det med egna öron, säger Thomas Bodström.
Han har klienter som har behövt fly och leva gömda, på grund av hoten för att de vittnar i rättegången.
– Det stöter jag oftast på som advokat i gängkriminella mål, men det känns ju märkligt att det är i en rättegång som handlar om ett svenskt aktiebolag där två höga direktörer är åtalade, säger Thomas Bodström.
Han kan inte säga om det är företrädare för Lundinbolagen som står bakom hoten.
– Det kan man inte påstå, men man kan påstå att det här är i avsikt att förhindra en rättvis rättegång rörande Lundin Oil. Vilka som har begått brotten och vilka kopplingar som finns får polisen utreda.
Lundinbolagens och Orrön Energys presschef Robert Eriksson skriver i en kommentar att de bestämt avvisar alla anklagelser.
”Vi har alltid utfört allt vårt arbete i enlighet med högsta professionella och etiska standarder, både när vi prospekterade efter olja i Sudan för 25 år sedan och under alla förberedelser av försvarsarbetet.”
Parallellt med förundersökningen och rättegången om medhjälp till grovt folkrättsbrott pågick ytterligare en polisutredning om anstiftan till övergrepp i rättssak. Den lades ned av åklagaren eftersom det inte kunde bevisas och inte heller uteslutas att någon annan har velat tysta vittnena. Enligt målsägarbiträdet Thomas Bodström har den utredningen återupptagits och de nya uppgifterna kommenteras av presschefen Robert Eriksson.
”Det är ofattbart att dessa grundlösa anklagelser fortsätter att användas för att misskreditera bolaget och dess företrädare”.
Lundinrättegången handlar om krigsbrott som misstänks ha begåtts långt innan oljebolaget omvandlades till ett förnyelsebart energibolag som köpte vindkraftverk på Gotland, men utsattheten för dem som vittnar pågår fortfarande enligt Thomas Bodström.
– Det är klart att det är väldigt illa för alla som är inblandade i den här processen att det ens förekommer sådana här saker, säger han.