Conrad har en unik bröllopstårta i sikte
Dagarna innan det kungliga bröllopet är nyfikenheten stor på tre saker: Brudklänningen, ringen och bröllopstårtan.Gotländske konditorn Conrad Tyrsén vet allt om tårtan.Det är han som gör den.
Svenska sommarsmaker kommer att finnas med i tårtan, men annars är Conrad Tyrsén mycket hemlighetsfull om hur bröllopstårtan har komponerats. Foto: Linus Höök
Foto: Linus Höök
I samband med segern undrade en kvällstidningsjournalist vad han tyckte om att få göra tårtan till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Conrad visste inte riktigt vad han skulle svara den gången, för då han hade ännu ingen aning om segern också innebar ett ansvar för den kungliga bröllopstårtan - men så var det. Vinnarna från de senaste fyra årens "SM" för konditorer har tillsammans skapat den bröllopstårta som ska avnjutas av mer än 500 middagsgäster på slottet på lördag.
Den här veckan står han tillsammans med sina konditor-kolleger på en hemlig plats i Stockholm och skapar tårtor. Hemligshetsmakeriet är stort. Både ingredienser och dekorationer är sekretessbelagda.
Men det går uppenbarligen bra. När GA ringer upp har man precis lagt sista handen vid den första tårtan inför en fotografering. Dekoren ligger äntligen precis där den ska och i köket joblar konditorkollegerna av lättnad.
- Det här är magiskt, säger Conrad.
Hektiskt
För Conrad Tyrséns del började förberedelsera i januari. Då presenterade teamet bakom tårtan ett genomarbetat kompendium och tolv olika smakprover för brudparet. Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har sedan med stort intresse tagit del av den kungliga bröllopstårtans framväxt.
Under den sista veckan är det hektiskt. Tårtställningen ska byggas och dekorationer ska fram samtidigt som medieintresset är enormt.
Du är en ung konditor. Har du tillräcklig rutin för att klara det här uppdraget?
- Jo, jag är ung, men genom att vinna SM för konditorer visade jag ju att jag har rutin. Men rutin för ett uppdrag av det här slaget får man nog ändå aldrig. Det här är ju unikt.
Poliseskort
Som en av skaparna bakom bröllopstårtan är Conrad Tyrsén i flera bemärkelser "mitt i smeten".
- Det är nog bara när man är mitt inne i det som man förstår hur stort det här är. För att ingenting ska inträffa och för att vi verkligen ska komma fram så kommer vi att få poliseskort när tårtorna ska transporteras till slottet på lördag, berättar Conrad.
När tårtan har serverats ska receptet spridas till allmänheten. Det är Victorias eget önskemål. Men det här är ingen tårta som amatörkocken snor ihop i det egna köket. Den är mycket mer avancerad än så.
Du är chefskonditor på Lux Dessert och Choklad. Betyder det att det blir en chokladtårta?
- Det kan jag inte svara på. Tårtan innehåller många grejer. Vi har använt både svenska råvaror och en hel del annat.
Jordgubbar alltså?
- Det får bli en gissning, skrattar Conrad.
Förutom Conrad Tyrsén skapas bröllopstårtan också av Mattias Ljungberg, Maria Grave och Jennie Elmerfors.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!