Befälhavaren nekar till vårdslös sjöfart

Befälhavaren på Gotlandia II åtalas vid Stockholms tingsrätt, för vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada, efter kollisionen med M/S Gotland den 23 juli 2009.

Foto: Tillfälliga Fotografer

Stockholm2011-02-15 04:00

Befälhavaren anser själv att han inte varit vårdslös.

Haverikommissionen pekade i sin rapport i juni förra året på flera orsaker till olyckan. Det var dimma och dålig sikt, men Gotlandia II överskred ändå gällande fartbegränsning. Befälhavare och överstyrman ombord jobbade ihop för första gången. Deras samlade erfarenhet var otillräcklig och de blev dessutom störda strax innan kollisionen.


Sjöpolisen inledde sitt arbete direkt när de båda skadade färjorna angjort Nynäshamn efter olyckan.

Förundersökningen ligger tillsammans med haverikommissions rapport till grund för det åtal åklagare Stefan Creutz i går lämnade in till sjödomstolen vid Stockholms tingrätt.


Flera brister
Stefan Creutz anser att den befälhavare som nu åtalas brustit i gott sjömanskap på flera punkter. Bland annat framhåller åklagaren att befälhavaren lät överstyrmannen ansvara för manövreringen, trots att denne saknade rutin av fartyg av typ Gotlandia II. Kommunikationen mellan de båda var inte acceptabel, anser åklagaren vidare.

Stefan Creutz sammanfattar det hela med att befälhavaren inte hade tillräcklig kontroll över fartygets position, kurs och fart. Och enligt åklagaren är det befälhavarens oaktsamhet som medfört att fartygen kolliderat.

Stefan Creutz betraktar dock inte oaktsamheten som grov vårdslöshet i sjötrafik. Påföljden kan därför bli böter eller fängelse i högst sex månader. För grov vårdslöshet är maxstraffet två års fängelse.

- Det är en försvårande omständighet att det var ett stort fartyg med många passagerare. Men för att räknas som grovt krävs mer, exempelvis att befälhavaren varit berusad eller medvetet tagit risker, säger Stefan Creutz.


Ett 30-tal fick vård
Befälhavaren åtalas även för vållande till kroppsskada.

Flera passagerare skadades i kollisionen. Sju personer fördes till vårdcentralen i Nynäshamn, en kördes med befarad ryggskada till Södersjukhuset, en togs in vid S:t Görans sjukhus, och en sjuårig flicka fick vård vid Astrid Lindgren-sjukhuset.

Ytterligare 19 personer plåstrades om vid hamnterminalen i Nynäshamn.

Stefan Creutz räknar upp de skador som drabbat passagerare - revbensfraktur, nackskador, axelskada, sårskador, ärrbildning och blånader. Det går inte att betrakta skadorna som ringa, anser han.


Böter eller fängelse
Även för vållande till kroppsskada är påföljden böter eller fängelse i maximalt sex månader.

Flera av passagerarna fick dock så lindriga skador, att de inte räknas som målsägande. Andra har uppgett för åklagaren, att de inte vill medverka i en rättegång. Kvar finns sju målsägande som är kallade att vittna.


Många ska höras
Åklagaren räknar med att rättegången kommer att ta två dagar. Förhör kommer att hållas med befälhavaren, överstyrmannen och maskinchefen på Gotlandia II, samt befälen ombord på M/S Gotland.

Stefan Creutz tror att huvudförhandlingen kommer att hållas under våren.


Befälhavaren nekar
Befälhavaren, som inte längre arbetar vid Destination Gotland, anser inte att han varit vårdslös. I polisförhör har han haft flera invändningar mot haverikommissionens rapport, bland annat att man på Gotlandia II:s brygga inte använde alla de tekniska hjälpmedel som fanns.

Befälhavaren förklarar olyckan med att radarn inte visade korrekt bild och att det fanns en försening av uppdateringen av det digitala sjökortet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om