Stjärnkocken blev "Årets Tryffelkock"

På tisdagen utsågs "Årets Tryffelkock. Här är stjärnkockens tre bästa tryffeltips.

Filip Fastén med en bit färsk tryffel.

Filip Fastén med en bit färsk tryffel.

Foto: Dennis Pettersson

Stjärnkockens tips2015-10-27 16:04

Kocken Filip Fastén utsågs till Årets kock 2014 och driver bland annat restauranger i Stockholm samt restaurangen på Fabriken Furillen på norra Gotland. På tisdagen utsåg Gotlands Tryffelakademi honom till "Årets Tryffelkock.

– Det är en fantastiskt fin ära. Tryffel är en exklusiv fin råvara som ska lagas med varsamhet, och det är ingen smak som man kan uppnå på konstgjord väg. Tryffel skänker lyx till en rätt, men den kan även skänka lite vardagslyx till matlagningen hemma i köket, säger Filip Fastén.

Kan man ha tryffel till allt?

– Ja, det kan man, men det kan bli väldigt fel också, haha. Jag har till exempel gjort tryffelglass, och det blev väldigt gott.

I motiveringen står att läsa att tryffel är Filip Fasténs favorit bland höstens råvaror, och efter att ha fått utmärkelsen "Årets Tryffelkock" hyllade han de gotländska råvaruproducenterna.

– Det finns så många bra producenter på Gotland, inte bara när det gäller tryffel. Det är helt omöjligt att vara en bra kock utan bra producenter. I stället för att prata om stjärnkockar borde man prata om stjärnbönder, för utan dem skulle det vara helt omöjligt att laga god mat.

Utmärkelsen "Årets Tryffelkock" delades ut av Gotlands Tryffelakademi för första gången 2012, då Rickard Hasselblad vann. Därefter har Mathias Dahlgren och Andreas Hedlund vunnit priset, innan det i år alltså gick till Filip Fastén. Han kommer även att uppmärksammas under Gotlands tryffelfestival, som går av stapeln 13-15 november.

Här är Filip Fasténs tre bästa tryffeltips:

1. Jobba med någon sorts rundhet, så som smör eller grädde. Smörstek till exempel lök och riv lite tryffel ovanpå.

2. Låt tryffeln ligga tillsammans med äggen. Då får du ägg med smakinslag av tryffel.

3. Om du har rester hemma, lägg ner lite tryffel i smöret innan du steker matresterna.

Hela motiveringen:

"Filip Fastén har med sin matlagning, där han använder de gotländska råvarorna när de är som bäst, tagit Fabriken Furillens kök till en ny nivå. Genom sin förståelse för den gotländska tryffeln ger han den rättvisa i alla de rätterna som serveras. Tryffel är hans favorit bland höstens råvaror. Gotlands Tryffelakademi ser fram emot ännu fler läckert komponerade tryffelrätter från Filip."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om