Sedan 2021 har Lickershamnsbördige Micke Erixon ägt och till viss del också drivit Lickershamnskrogen. En modell som inte riktigt blev som ägaren själv hade tänkt. Nu vill han få mer tid över för annat än jobb under sommaren och väljer därför att sälja restaurangen.
– Från början var tanken aldrig att driva det utan bara äga. Det är ett sådant häftigt ställe och jag bor själv i Lickershamn så jag tänkte att jag kunde äga det och hitta bra personal som kunde driva. Men så har det inte riktigt blivit. Det har inte fungerat, säger han.
Under sommaren 2023 hamnade han till och med själv i köket. Detta efter att kökschefen valt att hoppa av två veckor innan midsommar.
– Stå i köket är inget jag vill hålla på med. Därför arrenderade vi ut krogen under sommaren 2024, men det är ingen lösning att hålla på med på sikt. Det täcker liksom inte kostnaderna, säger han.
Har försäljningen varit ett svårt beslut att fatta?
– Jo, men det tycker jag. Lickershamn är en av de finaste ställena att ha en krog på. Jag är uppväxt här, men det är för tufft att lägga hela somrarna på det. Så därför provar jag att nu sälja det.
Om det är så att försäljningen skulle dra ut på tiden inför nästa sommar finns helt andra idéer. Då vill entreprenören från Stenkyrka testa ett nytt koncept för restaurangen.
– Då tänker jag satsa istället och ta in en bra kompanjon att dela vinsten med. Man skulle kunna sätta in en pizzaugn och börja sälja pizza och göra en helt annan meny. Det viktiga blir att jag kan hitta någon att dela ansvaret med.
Det som är till salu i försäljningen är själva huset som restaurangen ligger i. Krogen är byggd på så kallad ofri grund, vilket innebär att marken ägs av någon annan. I det här fallet Region Gotland, som i sin tur hyr ut den till fiskeriföreningen i hamnen.
– Jag ser framför mig att det är ett par som skulle köpa och driva restaurangen. Gärna vår, sommar och höst. Kanske köra julbord. För det är inga problem att leva på verksamheten, den går att få vinst i.
Är det viktigt för dig att det blir rätt köpare?
– Ja, för Lickershamn som ort så är det ju det. Men jag måste också tänka på mig själv, så det är lite kluvet. Vill någon köpa den och göra om till en finare restaurang och ändra om hela konceptet så är det inte mig emot.
Utgångspriset på restaurangen är satt till 3 950 000 kronor.