Nytt utvecklingsbolag har bildats på norr

42 sockenbor har hittills köpt aktier i det nya utvecklingsbolaget. Ett av målen är att rädda prästgården från att bli privatbostad eller sommarhus. ”Det finns prästgårdar som står tomma på vintern och det vore förskräckligt”, säger Eva Gustafsson.

Affären är mötesplats, Per-Henrik Sorby och Micke Erixon pratar med Joakim Andersson som driver socknens creperie.

Affären är mötesplats, Per-Henrik Sorby och Micke Erixon pratar med Joakim Andersson som driver socknens creperie.

Foto: Henrik Radhe

Stenkyrka2019-04-12 13:02

Vårsolen flödar ner över kyrkans torn och den ståtliga prästgården strax intill. Gården är byggd 1797 men i dag står den tom och öde.

– Prästen flyttade ut i februari i fjol, säger Eva Gustafsson medan interrimstyrelsen vandrar i historiens fotsteg uppför den stora stentrappan där generationer av präster har bott och verkat.

För snart två år sedan började kyrkan prata om att de ville sälja prästgården i Stenkyrka. I socknen finns en aktiv fiberförening, som bland annat hade förbundit kyrkan med omvärlden, och föreningen kallade i somras till möten för att informera om prästgårdens framtid.

I januari i år gick 42 personer in med 5 000 kronor vardera och bildade ett lokalt utvecklingsbolag. Första bolagsstämman hålls den 22 april och eftersom intresset har varit stort räknar interrimstyrelsen med en snar nyemission och att dubbla antalet aktieägare. Förhandlingar pågår med norra Gotlands pastorat, och Stenkyrka församling, som äger prästgården.

– Kyrkan vill ha marknadspris och det har vi inte möjlighet till, men vi har haft bra möten och ett gott förhandlingsklimat, säger Per-Henrik Sorby medan styrelsen livfullt berättar om bolagets vision för framtiden.

Målet är inte att köpa ut kyrkan utan tvärtom, ha kvar kyrkan som viktig samarbetspartner kring prästgården och församlingens utveckling. Kyrkan återinvigs i september efter att ha hållits stängd under fyra år för renovering.

– Här finns stora möjligheter, varför inte bröllop med bröllopsfester och catering i prästgården, säger Per-Henrik Sorby.

Ett utvecklingsbolag skulle kunna få ekonomisk stöttning via landsbygdsutvecklingsmedel.

– Vi kan göra en bra affär tillsammans med kyrkan, säger Per-Henrik Sorby och visar runt i prästgården.

Förutom ett par antika skåp står prästgårdens många rum tomma. För fyra våningsplan med kök i botten och stor vind har utvecklingsbolaget stora planer. Fiber finns indraget och kvadratmeterhyran är betydligt billigare, med vackrare utsikt, än i Stockholms förorter.

– Vi försöker hitta intressenter som vill hyra kontorslokaler, och samtidigt ha restaurang- och cateringkök i bottenvåningen, säger Per-Henrik Sorby.

Med liv och rörelse i prästgården skulle den bli centrum även för besökare inom natur- och kulturturism i hela Stenkyrka församling med Lummelunda, Martebo och Tingstäde.

– Vi har över 300 registrerade företag i de fyra socknarna och vi vill medverka till att utveckla både föreningsliv och näringslivet, säger Per-Henrik Sorby och räknar upp allt från maskinfirmor, byggföretag och It-företag till hantverk och pannkaksfabrik.

Målet är att behålla de positiva inflyttningssiffrorna och öka byggandet för att därigenom få fler boende i socknarna och långsiktigt skapa fortsatt underlag för skola och service.

– Vi har inventerat och det finns mellan tio och tolv tomter som är avstyckade och färdiga att säljas, säger Eva Gustafsson och menar att de går att samla på en hemsida och i en broschyr för att locka nybyggare.

”Norra linan” med kommunalt vatten från Lärbro kan snart underlätta att få bygglov i attraktiva lägen. Per-Henrik Sorby kör den lilla vägen ner mot havet bakom gamla affären.

– Här finns tre tomter till salu och längre ner blir det flera, säger han.

Målet är att få med många av de barnfamiljer som flyttar in.

– Vi vill att nästa generation ska trivas här, säger Tommy Jacobsson.

Fakta

Stenkyrka Utveckling AB vill medverka till och driva utveckling av näringsliv, föreningsverksamhet och offentlig verksamhet inom Stenkyrka, Lummelunda, Martebo och Tingstäde.

Skapa fler, nya och bestående arbetstillfällen och samverka med företag och föreningar.

Köpa Stenkyrka prästgård och stärka det kyrkliga församlingsarbetet.

Öka byggandet i Stenkyrka församling, alltifrån yngre familjer till äldreboende.

Källa: Stenkyrka Utveckling AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om