Tystnaden över midsommarängen med fotbollsmål, dansbana och tennisplan bryts av ljudet av en grävmaskin. Här växte Claes-Göran Appelquist upp på det tidiga 1950-talets somrar och här klappar hans hjärta fortfarande för att bevara – men också utveckla.
– Vi är väldigt aktsamma om martallarna och vi vill inte såga ner några träd, säger han och pekar och visar hur det som finns på ritningen i hans hand nu blir verklighet i det gamla fiskeläget som delas på mitten av gränsen mellan Hangvar och Stenkyrka.
1990 köpte Claes-Göran och hans bror Christer restaurangen och vandrarhemmet med 26 bäddar strax intill av Torgny Gustafsson. Verksamheten har rullat på, kompletterad med bröllopsfester på Ihre kvarn någon kilometer inåt land, fram till den dramatiska natten sommaren 2017.
Claes-Göran berättar hur han väcktes av ett telefonsamtal. Restaurangen stod i lågor. Halv fyra på morgonen den 26 juli började en kylanläggning brinna. Räddningstjänsterna från Visby, Slite och Fårösund bekämpade elden men snart konstaterades att byggnaden var övertänd och inte gick att rädda.
– Vi bestämde direkt att vi skulle bygga upp restaurangen och två månader efter branden fanns ritningarna, säger Claes-Göran och berättar att det är hans son, Claes-Henric Appelquist arkitekt i USA, som tagit fram dem.
Men även om bygglovet gick fort att få sattes spaden aldrig i den steniga strandbacken.
– Det blev väldigt mycket grejer på taket och vi ville inte förstöra utsikten när man kommer ner för backen mot Ihreviken, säger Claes-Göran Appelquist.
Lösningen blev komplicerad, men fullt möjlig. Under halva restaurangen, som blir totalt 30 meter lång och 14 meter bred, gjuts en källare där ventilation, el och allt det som skulle ha legat ovanpå byggnaden kan gömmas.
– Den här tekniken har aldrig byggts med på Gotland förut, säger han och berättar att han just nu funderar över hur den rika tillgången på dricksvatten som pumpas från källaren rakt ut i Östersjön ska kunna tas till vara.
Källaren har försenat byggstarten rejält, och den nya restaurangen är inte klar förrän sommaren nästa år. Men Claes-Göran Appelquist hoppas att det ska serveras mat i sommar ändå, på liknande sätt som de tre senaste säsongerna med foodtruck utan fast krog.
Vad bygget av den nya restaurangen kostar vill han behålla inom familjen.
– Det är naturligtvis inte helt billigt, men det är bättre än att somna in med massa pengar på kontona, säger Claes-Göran Appelquist och berättar att byggmaterialet kommer från egen skog och att det blir gotländsk inspiration med tjära och mycket kalksten.
Claes-Göran Appelquist berättar att han sedan branden har känt ett stort stöd från sommarboende, grannar och återkommande stammisar.
– Det känns bra. Jag hoppas kunna göra något trevligt som folk kan gå till och sitta vid och se solnedgången, säger han.
Den nya byggnaden blir också bättre rustad för att hålla öppet året runt.
– I svensk bygglagstiftning inte finns något som heter ”sommarrestaurang”, säger han och berättar att kraven på värme och sanitet är de samma som för att klara verksamhet hela året.
Hans förhoppning är att kunna bredda säsongen, bland annat tack vare vandringsleder, friluftsmänniskor med hundar, föreningar och företag.
– Det här är något som vi har haft i familjen i 30 år – och jag tror att bygget kommer bli början på något större.